И малките деца знаят, че един от ключовете към човешкото здраве е движението. Дори обикновената дневна разходка или изкачването на стълбите са малък плюс в полза на по-здраво тяло. Коя обаче е най-полезната физическа активност и въобще има ли такава?

Снимка 427295

Източник: iStock

Оказва се, че да. Невробиоложката Сийна Матюс разказва пред Inc. за благотворното въздействие на плуването върху човешкия организъм.

Матюс е запален плувец и пояснява, че плуването подобрява паметта, намалява драстично стреса, подобрява когнитивните способности и се бори с деменцията. Тя цитира изследване, което е сравнявало мозъчната дейност на атлети от други спортове с тази на плувци.

Снимка 427294

Източник: iStock

Оказва че, че когнитивните способности на вторите са много по-изострени след тренировка. Същото важи и за деца, които са плували, а след това са сядали да учат нов език, да решават задачи и да се занимават с друг тип учебна дейност.

Снимка 339262

Източник: Instagram

"Плуване дори за кратко време е много полезно за младия все още развиващ се мозък", казва Матюс. Тя допълва, че има нужда от доста изследвания, за да може да се поясни точния механизъм, по който плуването влияе на мозъка. Но това не пречи да използваме лятото, за да сме по-често в басейна или в морето.