Винаги е добра идея да намалим количеството на хранителните отпадъци - това е не само начин да спестим средства, но и да повлияем положително на околната среда. Един добър начин да го направим е да сме наясно кои плодове и зеленчуци могат безопасно да се съхраняват заедно и кои никога не трябва да бъдат твърде близо. А с това знание бихме могли значително да увеличим дълготрайността им.

Сладко от обелки, крутони, костен бульон и какво да правим с хранителните отпадъци

Как да оползотворим хранителните отпадъци

Вместо да хвърляме лекомислено

Всичко се свежда до това кои плодове и зеленчуци естествено произвеждат етилен и кои абсорбират този безвреден за хората газ. И това е основен принцип според Джон Адлър, кулинарен експерт и вицепрезидант на Blue Apron. Той дава елементарен пример - съхраняването на лук с ябълки, или на лук с картофи. В първия случай резултатът ще е ябълки с аромат на лук, а във втория ще имаме покълнал лук. Последното, според Адлър, важи и за чесъна.

Кулинарният експерт уточнява, че никога не трябва да поставяме ябълките в съд с други плодове, тъй като те отделят много етиленов газ. Затова е добре да ги държим отделно, на разстояние от чувствителните към етилен продукти. Изключение са случаите, в които искаме някои плодове например по-бързо да узреят. И ако бананите, които сме купили, са твърде зелени, спокойно може да ги поставим в една купа с ябълките.

Снимка 604307

Източник: iStock

Подобно на ябълките, пъпешите също отделят значително количество етилен, който може да доведе до презряване на поставени в близост продукти. Обикновено пъпешите се съхраняват най-добре на стайна температура, но само докато узреят достатъчно. След това се поставят задължително в хладилник, но добре опаковани.

Карфиолът е зеленчук, който е много чувствителен към етилена. Затова в никакъв случай не трябва да го съхраняваме на едно място с ябълки, пъпеши, киви. Адлер уточнява, че той се нуждае се от циркулация на въздух, за да остане свеж. Удачен начин за съхранението му е найлонов плик с дупки. Ако пък е в пластмасова кутия, горната част трябва непременно да отворена, за да има въздух. И най-добре е да бъде поставен в чекмеджето на хладилника. Същото важи и за броколите, зелето и брюкселското зеле.

Снимка 604305

Източник: iStock

Всъщност, чекмеджето на хладилника, специално обособено за съхранение на плодове и зеленчуци, се оказва най-добрият начин за удължаване на техния живот и свежест. Там те ще са предпазени и от излишна влага и от неподходяща температура. А съвременните хладилници са направени така, че да може да контролираме температурата.

Все пак има някои плодове, които не са чувствителни към етилена. Такива са цитрусите - те могат да се съхраняват навсякъде, пише marthastewart.com.

Доматеният сос и колко дълго може да се съхранява след отваряне на оригиналната му опаковка

Колко дълго може да съхраняваме доматения сос

Разбира се, в хладилник

Плодове и зеленчуци, произвеждащи етилен са: авокадо, ябълки, узрели банани, грозде, пъпеш, круши, праскови, чушки, картофи, домати.

Плодове и зеленчуци, чувствителни към етилен са: неузрели банани, броколи, зеле, моркови, карфиол, краставици, листни зеленчуци, лук.