Доматеният сос е нещо, което всеки винаги има в кухнята си. Независимо дали ще приготвяме бърза вечеря с паста, или ще овкусяваме яхнията, той влиза в употреба и доста често "спасява положението".
Затова е добре да знаем колко дълго издържа доматеният сос, след като веднъж сме отворили оригиналната му опаковка.
Запечатаните опаковки с доматен сос, спокойно могат да се съхраняват на стайна температура, в шкаф или килер. След като се отворят обаче, съдържанието им трябва да се използва бързо, за да се избегнат бактериите, които бързо се развиват в него и го правят негодно за употреба.
Все пак колко време ще издържи доматеният сос от вече отворената опаковка зависи и от съставките, използвани за направата му. Но независимо от състава, всеки сос, който няма да се използва веднага, трябва задължително да се постави в хладилник.
Източник: iStock
Според експертите по безопасност на храните, подобни на доматения сос храни с високо съдържание на киселини винаги се съхраняват на студено. А периодът за това е пет до максимум седем дни.
Бактериите, които се развиват в смелените домати, и които могат да причинят хранително заболяване, често няма как да бъдат видяни или дори усетени. Единствен признак е образувалият се мухъл по повърхността, който често бива отстраняван от домакините, след което сосът отново се употребява. Но това не е достатъчно. В подобни случаи трябва да използваме соса само обработен при висока температура - около и над 145 градуса, с цел да убием всякакви бактерии.
Източник: iStock
Ако пък сме решили да използваме домашно приготвен доматен сос, който съответно не съдържа консерванти, трябва да имаме предвид, че той ще има още по-кратък живот в хладилника. Обикновено той издържи едва три до пет дни.
Според marthastewart.com един от начините да запазим по-дълго качествата на доматения сос е просто да го извадим от оригиналната алуминиева опаковка и да го прехвърлим в стъклен, или дори пластмасов съд за съхранение.
В по-крайни случаи може и да замразим соса, но единствено при условие че го поставим в херметически затворен контейнер. Така той ще бъде годен за употреба приблизително в рамките на шест месеца. При това ще запази добрите си качества.