Живеем във време, в което хората все повече осъзнават връзката между храната и здравето. За тях е важно не само какво ядат, но и кога.

Монако, Япония, Исландия, Южна Корея - кои са страните с най-много дълголетници

Страните, в които се живее най-дълго

Какво можем да научим от тях

Учени от медицински университет Харбин в Китай са направили мащабно проучване, в което търсят връзки между хранителните навици и здравето.

Те са анализирали данни на 21 503 американци на възраст над 30 години, участвали в национално изследване от 2003 г. до 2014 г. Екипът, ръководен от диетолога Ин Ли, си поставил за цел да разбере ефекта, който различните храни оказват върху организма, в зависимост от това кога се консумират.

Снимка 536753

Източник: iStock

Всеки модел на хранене на участниците е категоризиран според предпочитанията, както и според похапванията между храненията. Резултатите показват, че западният модел на обяд, който включва зърнени храни, сирене и колбаси, например сандвич, увеличава с 44% риска от смърт от сърдечносъдово заболяване.

Снимка 536754

Източник: iStock

Снаксове от рода на чипс, които се приемат между храненията, увеличават риска от смърт с 50%, а от смърт от сърдечносъдово заболяване с 44-47%.

Затова пък консумацията на плодове, зеленчуци и млечни продукти на обяд, намалява риска от преждевременна смърт от различни болести, пише Daily Mail.

Снимка 536755

Източник: iStock

Западният модел на вечеря съдържа предимно рафинирани зърнени храни, твърди мазнини и яйца. Ако той бъде заменен със зеленчуци, рискът от смърт от сърдечносъдова болест намалява с 23% и с 31% по друга причина.

Стареенето, физическата активност, начинът на хранене и как да съхраним по-дълго младостта

Пет съвета за дълъг живот

Можем ли да живеем активно до 120 години

Препоръките на китайски учени са да хапваме плодове за обяд и зеленчуци за вечеря, без снаксове между храненията. По този начин ще се предпазим от сърдечносъдови болести и рак.

Пълните резултати от проучването са публикувани в Journal of the American Heart Association.