Електромобилите са бъдещето. Стават все по-достъпни, непрекъснато се подобряват и със сигурност има поне един модел, който ни изкушава. Но докато усилията на някои компании са насочени към масовия пазар, други създават возила, на които лесно можем да лепнем етикет "уникат".

Pininfarina Battista е суперавтомобил, който на всичкото отгоре е и електрически. Прототипът на колата, произведена в Италия, бе представен миналия месец, а преди дни тя изгря в пълния си блясък на автомобилно изложение в Ню Йорк. И ето с какво впечатли всички.

Снимка 420099

Източник: Facebook / Automobili Pininfarina

Това е най-бързата кола за пътища, произвеждана някога. Това е и първата луксозна електрическа суперкола, от която ще се произведат едва 150 бройки следващата година.

Тя има внушителните 1900 конски сили, ускорява от 0 до 100 километра по-бързо от болид на Формула 1, развива 290 км/ч по-бързо от самолет F-16 и може да ускорява до 350 км/ч, използвайки само и единствено капацитета на електрическите двигатели, захранван от 120 kWh батерия.

Снимка 420097

Източник: Facebook / Automobili Pininfarina

Двигателите са общо четири, по един за всяко колело. Те са разположени между предните седалки и зад задната преграда. Автомобилът е изграден на базата на едноклетъчен монокок от въглеродни влакна. Спирачките и активното задно крило осигуряват моментално спиране на този мощен звяр, пише Daily Mail.

Снимка 420098

Източник: Facebook / Automobili Pininfarina

Rapide E - първият електрически автомобил на Aston Martin

Rapide E - първият електрически автомобил на Aston Martin

600 коня, облечени в стил и класа

Батерията е с течно охлаждане и е създадена от смес на литий, манган и никел. Въпреки големия си капацитет, тя се зарежда до 80% за 40 минути. Дизайнът и интериорът на Pininfarina Battista също превръщат автомобила в колата на бъдещето, която ни изглежда повече като утопия, отколкото като реалност.