Вчера по време на изложението в Шанхай Aston Martin представи първия си електрически автомобил, който ще бъде пуснат в лимитирана серия от само 155 бройки, за които ще се борят най-заможните и верни фенове на марката. 

Снимка 418431

Източник: Aston Martin

Rapide E е също толкова красив, мощен и заплашителен, колкото са и моделите с горивни двигатели на Aston Martin. 

Интересното за колата е, че по-голямата част от батериите са разположени под предния капак и по-малка част от тях са поместени под пода. 

Снимка 418430

Източник: Aston Martin

Акумулаторите са с общ капацитет от 800 волта и 65 киловат часа, а двойният заден мотор осигурява мощност от 450 киловата, равняващи се на над 600 конски сили.

Стрелката на километража достига 100км/ч за под 4 секунди, а разстоянието, което можем да изминем с едно зареждане на батериите, е около 320 километра.

Снимка 418436

Източник: Aston Martin

Това е приличен рейндж за подобен спортен автомобил, като ултра-бързото зарядно на Rapide E пълни акумулаторите до 80% само за 30 минути.

Отвътре автомобилът има всичко, което бихме очаквали - спортни седалки с мека кожа, изчистено от твърде много детайли табло и спортен волан с неправилна форма. 

Снимка 418432

Източник: Aston Martin

От Aston Martin все още не са обявили цена за Rapide E, но едва ли ще е под 300 000 долара, ако съдим по мненията на разбирачите в индустрията.