За учените отдавна е известно, че размножителните колонии на пингвините са шумни и стресиращи места именно за самите животни, заради агресивни техни събратя и хищни птици, които дебнат да сграбчат яйца или малки. Ново проучване обаче хвърля повече светлина върху това как пингвините успяват да опазят поколението си. И дори нещо повече - то води до забележително ново откритие за очарователните черно-бели животни.

Сър Нилс Олаф III - пингвинът с най-високото военно звание генерал-майор

Може ли пингвин да заема третия най-висок чин в норвежката армия

Кралската стража на Норвегия има необичаен талисман

Досега изследователите винаги са подкрепяли твърдението, че сънят на птиците може да бъде доста по-различен от този на сухоземните бозайници. И за да го докажат, са провеждали няколко проучвания.

Преди почти десетилетие корейският поведенчески еколог Уон Йънг Лий забелязва, че пингвините от вида Pygoscelis antarcticus, гнездящ на остров Кинг Джордж в Антарктида, спят за много кратки периоди. Малко по-късно, през 2019 г., той обединява усилия с френския екофизиолог на съня Пол-Антоан Либурел, за да изследват по-обстойно съня на пингвините.

Снимка 644692

Източник: iStock

С помощта на няколко устройства, сред които и за измерване на мозъчната активност, учените установяват, че сънят на пингвините е силно фрагментиран. На всеки час животните са спели по 600 пъти, като всяка дрямка е била средно само четири секунди. И имайки предвид, че в някои случаи са спели само с половината от мозъка си, докато другата е оставала будна, те в крайна сметка успяват да си осигурят 11 часа сън за всяко мозъчно полукълбо. А това се равнява на забележителните над 10 000 дрямки всеки ден.

Изследователите всъщност вече са наясно, че други видове птици и някои морски бозайници също имат странен или накъсан ритъм на съня. Така например делфините могат да спят с половината си мозък, което им позволява да останат бдителни повече от две седмици без прекъсване. Или зеленоглавите патици, които имат същата странност, но за да се предпазят от хищници.

Снимка 644691

Източник: iStock

Този внушителен брой дрямки, които са отчетени при пингвините обаче, са безпрецедентен случай животните, според учените. Но по думите на експертите за това си има добро обяснение и то е, че пингвините просто нямат време, в което да намалят бдителността си. Разпокъсаният им режим на съня всъщност работи в тяхна полза, за да балансират нуждата на мозъка от почивка с нуждите за гнездене. Учените обясняват, че възрастните пингвини трябва да бъдат нащрек през цялото време в периода на размножаването, за да запазят яйцата и малките си в безопасност.

Дисепшън - антарктическият остров, изоставен в руини

Островът на заблудата в Антарктида

Интересната история на остров Дисепшън

И въпреки че в колонията има постоянна суматоха и шум, антарктическите птици все пак успяват да си починат дори и с кратки дрямки. Според изследваното те са били в състояние да функционират достатъчно ефективно, за да оцелеят и да се грижат за потомството си, пише Science News.