Обичайните обещания и обичайните трудности при изпълняването им. Казваме си, че ще спрем цигарите, че ще забравим за вредните храни, че няма да пръскаме пари за ненужни покупки. И добре познатият сценарий се повтаря отново и отново...

И тъй като мнозина имат проблеми със спазването на подобни обещания, напълно логично е технологиите да влязат в помощ. И така стигаме до едно доста любопитно изобретение - гривната Pavlok, която има за цел да промени навиците ни

Второто поколение на джаджата, което в Amazon се продава за 240 долара, работи с 350-волтов електрически удар, който получаваме всеки път, когато "престъпим границата".

Създателят на Pavlok с Ричард Брансън

Източник: Instagram / Michelle Sales Strategist

Създателят на Pavlok с Ричард Брансън

Гривната си комуникира със специално разработено приложение, за да ни следи изкъсо. Достъп до него можем да позволим и на най-близките ни хора, които също да ни пускат ток, когато видят, че сме прегрешили или сме на път да го направим.

Pavlok работи върху широк кръг от вредни навици - като започнем с пушенето и junk food-a, за да стигнем до гризането на нокти, успиването за работа и прекарването на твърде много време в интернет. Батерията на гривната е достатъчна за 150 шокови удара и само от нас зависи колко дни ще издържи.

Гривната разполага с вградени жироскопи и акселометри, които дефинират специфични движения на ръката, както и със специална Sensor Core технология, разчитайки и на голяма база данни. Токовите удари обаче се пускат от нас, с натискане на едно копче. Можем да контролираме тяхната сила чрез приложението.

Когато мозъкът ни започне да свързва вредните навици с неприятното усещане на токов удар, създателите на гривната ни гарантират, че за отрицателно време ще се отървем от тях, пише Daily Mail.

Отново по техни думи, 75% от пушачите са отказали цигарите след по-малко от 10 дни носене на Pavlok гривната, а шест месеца по-късно още не пушат. 80% от хората, които са си гризали ноктите, са се отказали от вредния навик за около пет дни.

Xiaomi Mi Band 4 - всичко, което искаме от смарт гривна

Всичко, което искаме от смарт гривна

Новата джаджа на Xiaomi е супер евтина и супер готина едновременно

Разбира се, и тук всичко се свежда до желание и воля. Защото ако просто не си сложим гривната или не бъдем искрени със себе си, пропускайки натискания на бутона, няма как да работим срещу вредните навици. Но ако сме наистина решение на промяна, тя става верен съюзник.