Забързаното ежедневие на човека в XXI век води до редица здравословни проблеми. Както физически, така и психически. Бърнаутът, наднорменото тегло, високото кръвно налягане, постоянната умора - всичко това са признаци, че стресът оказва огромно влияние върху качеството на живота и функционалността ни.

Въглехидрати, калории, стрес, вода - няколко причини, които обясняват хроничната умора

5 причини да сме постоянно уморени

Не е само недоспиването

Все пак проблемът не е неразрешим. Или поне имаме възможност до голяма степен да се научим да минимизираме вредите от динамиката в днешно време. И един от начините е именно сънят.

Едва ли е нещо ново, че той дава на тялото необходимата почивка, за да се излекува и възстанови. А липсата му ни излага по-голям риск от диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане и др. 

Сега обаче доклад на American Heart Association, публикуван в списанието Circulation, добавя и още едно условие - здравият сън. Оптималното количество за възрастни е от 7 до 9 часа, за 13-18-годишните - от 8 до 10 часа, за 6-12-годишните - от 9 до 12 часа, и от 10 до 16 часа за децата до 5 години.

Ако искаме да се радваме на дълъг живот и да сме в добра форма, е необходимо да си набавяме нужната доза качествен сън. Според списъка на АНА, именно той играе ключова роля за състоянието на сърцето.

Да спим пълноценно през нощта е сред топ 8 на факторите, които поддържат работата на сърцето, пише The Washington Post.

Сънят, разтягането вечер и упражненията, с които отпускаме тялото и ума

Лесни упражнения за спокоен сън

Готови за релакс

Другите седем фактора за здраво сърце са здравословно тегло, здравословно хранене, отказът от цигари, физическа активност, поддържане на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар на стабилни нива.