Звукът на алармата сутрин е едно неизбежно зло, освен ако не сме от тези хора, които успяват да се събудят преди нея. Но ако сме от другия тип, които отлагат ставането по няколко пъти, то вероятно сме чували, че това не е никак добра идея.

Алармата, сънят, събуждането сутрин и как то да бъде по-безболезнено всеки път

Как да направим сутрешната аларма свой приятел

Няколко полезни трика

Е, ново изследване опроверава тази теза и ни успокоява, че всъщност не си вредим толкова, колкото смятат някои. Учени от Стокхолмския университет са стигнали до извода, че да отлагаме алармата по няколко пъти, за да си подарим още малко сън не значи непременно, че влияем негативно на когнитивните си способности и на цялостното качество на съня. 

Дори напротив - ако сме свикнали да се доспиваме след първия звън на алармата, този наш навик всъщност подпомага събуждането. Когато непреодолимото чувство за умора не е изчезнало, когато отворим очи, то няма лошо да отложим ставането с 30 минути. С експеримент се установява, че от тях 20 ще прекараме в сън и това надали ще повлияе на заспиването и спането ни на следващата нощ, предава Earth.com.

Снимка 638563

Източник: iStock

Още по-интересно е друго откритие на изследването - че отлагането на алармата не показва забележимо въздействие върху настроението на участниците, нивото на сънливост или концентрацията на кортизол в слюнката. Дори се забелязва леко подобрено представяне при когнитивни тестове, проведени веднага след събуждане.

Алармата, кафето, социалните мрежи и вредните сутрешни навици, за които трябва да забравим

Вредните сутрешни навици, за които да забравим

За да не провалят целия ни ден

Така изследването развенчава мита, че открадната дрямка сутрин е вредна за всички. Ако тя е наш навик и не виждаме негативното й въздействие, вероятно сме от тези късметилии, които дори извличат ползи от нея. Само да не закъсняваме често за работа...