Повече от две десетилетия редица признати диетолози се кълнат в едно основно правило: ако искаме да отслабнем, трябва да намалим консумацията на въглехидрати и да увеличим съдържанието на протеини в менюто.

Метаболизмът, забързването и забавянето му, отслабването и митовете за обмяната на веществата

Най-ефективният метод за бърз метаболизъм

Митове и истини

Ново революционно проучване на екип от експерти по метаболизъм и ендокринология обаче казва друго.

Всичко започва през далечната 2014 г., когато доктор Дъдли Леминг от Уискънсинския университет попада на материал от австралийско изследване с мишки. Той прочита нещо забележително: мишките, които хапвали най-малко протеини, се оказали най-здрави.

Снимка 536295

Източник: iStock

Резултатите от австралийско проучване противоречат на всичко, което западната диета проповядва относно начина ни хранене. Ето защо Леминг решава, че този нискобелтъчен ефект се нуждае от допълнителни и по-задълбочени анализи.

Така и прави. След дълги проучвания и опити в лабораторията, той и студентите му откриват малко известния факт, че "диетите с високо съдържание на трите аминокиселини с разклонена верига BCAA, могат да причинят диабет, затлъстяване и други метаболитни заболявания".

А трите BCAA са левцин, изолевцин и валин. Нашият организъм не може да синтезира сам тези три вещества и си ги набавя чрез храната, която консумираме.

Сперматозоиди, пица, червено месо, преработени продукти и защо тези храни са пагубни за мъжете

Най-опасните храни за мъжете

Онези, които намаляват броя на сперматозоидите

Доктор Леминг дава пример с действието на изолевцина. В продължение на няколко месеца той и екипът му дават на мишките повече харни, богати на мазнини и захар. В резултат на това те затлъстяват, но бързо влизат във форма, след като намаляват консумацията на изолевцин.

Снимка 536294

Източник: iStock

А най-интересното е, че започват да ядат повече и въпреки това отслабват. Обяснението е следното: причината е в по-бързия метаболизъм, при който тялото изгаря повече калории, докато си почива.

За да намалим количеството изолевцин в организма ни, трябва да избягваме месото, рибата, яйцата, сиренето, лещата, ядките и семена.

Валин пък се среща в сладките картофи, аспержите, спанака, гъбите и фъстъците. А левцинът изобилства в соята и всички растения от фамилията бобови, уточняват още от Eat This, Not That!.

Храненето, гладът за вредни храни и навиците, с които да се преборим с него

Как да спрем да прегрешаваме с храна

Важните правила, които да спазваме

Май трябва да наблегнем на плодовете и салатите, за да нямаме неприятности с метаболизма.