Qashqai определено е сред най-емблематичните модели на Nissan, като с него японският производител бе сред пионерите в модерните кросоувъри.

Тест драйв, Nissan Qashqai и какво е да си най-добрата версия на себе си

Nissan Qashqai - да си най-добрата версия на себе си

По-добър от всякога

Затова съвсем логично на пазара бяха пуснати цели три генерации Nissan Qashqai, а третата получи и нужното освежаване чрез така наречения фейслифт.

Промените отвън в самурайски стил

Силно впечатление прави предната част, при която вече липсва V-образната хромирана решетка, като тя е заменена с такава, наподобяваща самурайска броня. Дневните светлини също са претърпели промяна като са още по-тънки. Като при тях горната част играе ролята на мигач.

Снимка 661860

Източник: Nissan

Отзад промяната не е чак толкова голяма, като формата на LED светлините не е променяна, но за сметка на това композицията им е променена.

Задната броня обаче е сериозно преработена така, че да придаде на новия Qashqai по-спортно излъчване отпреди. Тя е или в черен гланц при по-високите нива на оборудване, или в цвета на каросерията при N-Design.

Снимка 661859

Източник: Nissan

Благодарение на фейслифта са добавени три нови цвята към наличната гама. Става дума за перлено бяло, перлено черно и Deep Ocean.

Повече технологии отвътре

Мултимедията NissanConnect е подобрена и вече поддържа услугите на Google. Освен това тя може да напомни на водача, ако е забравил да заключи колата или затвори всички прозорци минута след като двигателят е бил загасен.

Снимка 661854

Източник: Nissan

Една от най-използваните функции на Nissan Qashqai - Around View Monitor (AVM), също е претърпяла подобрение. Така например при връщане на заден ход картината на четирите външни камери се комбинира, за да даде изглед от птичи поглед на автомобила.

Nissan - Qashqai, Juke и Leaf, какви са плановете на компанията за бъдещето

3 милиарда инвестиция за Nissan и нови версии на Qashqai и Juke

Ето какво крие бъдещето за компанията

Освен това от Nissan казват, че AVM разполага с 3D функция, която позволява водачът да вижда автомобила не само отгоре, но и да избере една от осемте различни външни точки за изглед на камерата. По този начин може да се визуализира колата отпред, отзад, отстрани или в ъглите, така че нищо да не ни убегне от погледа.

Снимка 661862

Източник: Nissan

Функцията invisible hood view позволява на водача да вижда позицията на предните колела, сякаш ги гледа отзад, така че прецизното маневриране е още по-лесно. Говорейки за маневриране в тесни пространства, няма как да подминем и функцията Parking Spot Location Memory, която чрез GPS позволява на автомобила да запомни паркомясто, на което редовно спираме, за да направи паркирането на SUV-то по-лесно.

Промяна има и в дизайна на визуалните елементи, които се показват на TFT екрана с информация за водача зад волана. Така например в спортен режим циферблатите на дисплея ще светят в червено, в зелено за еко режим и в бледо сиво в стандартен режим.

Снимка 661857

Източник: Nissan

При по-високите нива на оборудване материалът алкантара присъства върху арматурното табло, вложките на вратите и подлакътниците на вратите. Също при по-високите нива на оборудване са обновени и тапицериите на седалките.

Без изненади при задвижването

Фейслифтът на Nissan Qashqai може и да предлага много нови екстри и подобрения, но няма да включва нито plug-in хибридна версия, нито изцяло електрическа такава.

Снимка 661856

Източник: Nissan

Изборът отново ще е сведен до 1.3-литров двигател тип мек хибрид, който в по-слабия вариант разполага със 138 к.с., а в по-мощния със 158 к.с. 

Пълната хибридна версия E-Power пък разполага с 1.5-литров бензинов двигател и 187 к.с. Интересното при E-Power е, че бензиновият двигател служи само за зареждане на батерията, но и за задвижването на колата. При тази версия смесеният разход на гориво по каталог е 5.1-5.3 литра на 100 км.

Nissan обяви смелите си планове да пусне 30 нови модела до 2026 г.

Смелите планове на Nissan - 30 нови модела за две години

Японците не се шегуват

Обновеният Nissan Qashqai ще продължи да се произвежда във фабриката на компанията в Съндърланд, Великобритания, като скоро се очаква да бъде наличен за поръчка. Цените обаче за момента не са известни.