Свикнали сме автомобилните производители доста често да обявяват много смели планове за бъдещето, като тези на почти всички да електрифицират изцяло гамите си до 2030 г.

Nissan Ariya - първата кола (и електромобил), изминала разстоянието от Северния до Южния полюс

От Северния до Южния полюс на четири колела - вече и това е реалност

Семейство Рамзи доказва, че няма невъзможни неща

Nissan обаче изведе играта на следващо ниво, обявявайки, че ще до 2026 г. ще пуснат цели 30 нови коли. Точно така, няма никаква грешка в сметките.

Плановете на японците са да 14 от тези модели да бъдат с двигатели с вътрешно горене, а 16 да са електрифицирани, пише Top Gear.

Тази зашеметяваща бройка от нови модели е за световен мащаб, като разбивката по региони е следната. Пет модела ще бъдат представени на пазара в Япония, седем на този в Северна Америка, осем в Китай, пет в Близкия изток, три в Индия, по два в Австралия и Африка и шест в Европа. 

Снимка 658843

Източник: Nissan

От Nissan дори твърдят, че тези 30 модела ще бъдат последвани от нови 18, които ще са изцяло електрически и тях ще видим до 2030 г. Към момента няма яснота около моделите, които предстои да видим, но знаем, че всички шест, които ще бъдат пуснати в Европа през следващите две години ще са електрически.

Всички тези смели планове ще са възможни, защото от компанията смятат да намалят с до 30% производствените си разходи и също така да увеличат колкото се може повече броя на платформите за споделяне на автомобили. А и да бъдат сключвани партньорски договори с трети страни относно подобрения в технологиите. Нещо, което вече направиха по-рано през месеца, когато обявиха сътрудничество с Honda.

Nissan и Honda - заедно срещу конкуренцията при електрическите автомобили

Неочакваният съюз между Nissan и Honda

Японците усещат напрежението

Този план се казва The Arc и в резултат на него акционерите в компанията ще получат по-високи дивиденти. "Планът The Arc показва нашия път към бъдещето. Той илюстрира нашето непрекъснато развитие и способност да се ориентираме в променящите се пазарни условия", казва Макото Учида, който президент и главен изпълнителен директор на Nissan.