В последните години Космосът става все по-привлекателна територия за всеки повече държави. Докато там няма закони, правила и управници, конкуренцията в космическата надпревара става все по-ожесточена. А най-апетитната за всички цел днес е Марс.

Илон Мъск, заселването на Марс и жертвата, която милиардерът е готов да направи

На какво е готов Мъск, за да завладее Марс

Когато имаш толкова голяма мечта

Докато научаваме все повече за Червената планета, която доскоро бе недостъпна и непозната, не спират да се кроят планове за нейното заселване и колонизиране. Но преди това има една важна стъпка, която все още не е направена - достигане до повърхността на Марс.

А тази седмица сериозна преднина взе космическата мисия на Обединените арабски емирства. Тя стана първата арабска държава, достигнала до орбита на Червената планета и общо петата в света.

След седеммесечно пътуване в Космоса и изминати общо 493 милиона километра от Земята, сондата Hope (Надежда) влезе в орбита на Марс. Последният половин час от дългото пътуване с оказва малко критичен, но министърът на напредналите науки на ОАЕ е категоричен, че всичко е минало "като по учебник".

Няма как да не отбележим факта, че сондата на арабската страна достигна орбита на Марс преди китайската мисия и тази на NASA. Но между тях има съществена разлика, защото Hope е орбитална сонда, докато марсоходът Perseverance и сондата Tianwen-1 имат крайна цел повърхността на Червената планета, върху която ще извършват своите проучвания.

Сондата Hope ще остане на сегашното си местоположение два месеца, след което се планира да влезе в "научната" орбита, където да започне своята същинска мисия - да бъде първата сонда, която ще предостави цялостна картина на атмосферата на планетата и всички нейни слоеве, наблюдавани от десетки хиляди километри.

Изследователският уред ще анализира атмосферата на Червената планета, която се състои на 95% от въглероден диоксид, както по всяко време на деня, така и през всички сезони. Една пълна обиколка ще извършва на всеки 55 часа. Тогава ще предава информация към командния център на земята по два-три пъти в седмицата, като се очаква това да стартира през септември, предава Daily Mail.

"Данните, събрани през това време, ще бъдат достъпни за учените в световен мащаб, допринасяйки за споделеното разбиране на човечеството за втората ни най-близка планета", заяви Сара бинт Юсеф Ал Амири, председател на Космическата агенция на ОАЕ.

NASA, SpaceX, Sierra Nevada и компаниите, които ще участват в мисии до Луната и Марс

За какво похарчи 370 милиона НАСА

Парите, които променят дори и Космоса

Така заедно с информацията от китайската и американската мисии, които пък ще търсят признаци на древен живот по повърхността на Марс, ще може да се сглоби една цялостна картина за Червената планета и за това колко гостоприемна би била тя за нас, хората.