Ако има нещо, извън решаването на социалните проблеми на човечеството, което оправдава харченето на баснословни суми, вероятно това е науката. И в частност - изследването на Космоса.

Илон Мъск, Том Круз, SpaceX и защо актьорът ще бъде изстрелян в космоса

Защо Илон Мъск ще изпрати Том Круз в космоса

Филми от ново поколение

През 2024 г. НАСА планира да се завърне на Луната, а няколко години по-късно да се отправи и към Марс.

И тъй като не би могла да направи това сама, в средата на октомври Космическата агенция възложи на редица американски компании договори на обща стойност 370 милиона долара, които да спомогнат за осъществяването на тези планове, пише Fox News.

"Значителната инвестиция на НАСА в разработването на иновативни технологии, в партньорство с малки и големи американски бизнеси в девет държави, ще разшири понятието "възможно" в Космоса и на лунната повърхност", заяви в изявление администраторът на НАСА Джим Бриденстин.

Договорите ще позволят на Космическата агенция и нейните партньори да проправят път към устойчиво присъствие на Луната и бъдещи мисии с хора на Марс до края на десетилетието", каза още НАСА.

Ето списъкът с компаниите, стойността и предмета на договорите.

Демонстрация на технологии за управление на криогенни течности

 • Eta Space - договор за 27 милиона долара за "малка демонстрация на полет на цялостна система за управление на криогенна кислородна течност".

 • Lockheed Martin - договор за 89.7 милиона долара за "демонстрационна мисия в Космоса с използване на течен водород".

 • SpaceX - договор за 53.2 милиона долара за мащабна демонстрация на полет за прехвърляне на 10 метрични тона криогенно гориво, по-специално течен кислород.

 • United Launch Alliance - договор за 86.2 милиона долара за "демонстрация на интелигентна задвижваща криогенна система, използваща течен кислород и водород".

Демонстрация на технологии, свързани с лунната повърхност

 • Alpha Space Test and Research Alliance - договор за 22.1 милиона долара за "събиране на данни и опит за излагане на ултравиолетово и заредено частично лъчение в лунна среда".

 • Astrobotic - договор за 5.8 милиона долара за "напълно развита и бърза безжична система за зареждане, която отговаря на предизвикателствата за използването на технологията на Луната".

 • Intuitive Machines - договор за 41.6 милиона долара за "разработване на малък, разгъваем бункер за кацане, способен да носи 1 кг полезен товар на разстояние повече от 2,5 км".

 • Masten Space Systems - договор за 2.8 милиона долара за "изграждане и демонстриране на универсално закрепване за химически източници на топлина и електрическа енергия, което позволява на полезния товар да оцелее в екстремната среда през лунната нощ и в лунните кратери".

 • Masten Space Systems - договор за 10 милиона долара за "демонстриране на прецизно кацане и възможности за избягване на опасности при съответните лунни траектории".

 • Nokia of America - договор за 14.1 милиона долара за "внедряване на първата LTE/4G комуникационна система в Космоса".

 • pH Matter - договор за 3.4 милиона долара за "демонстриране на обратима, регенеративна горивна клетка, способна да произвежда енергия и да съхранява енергия на лунната повърхност".

 • Precision Combustion - договор за 2.4 милиона долара за "предварително, икономически ефективно решение, за космически, военни и ежедневни приложения на Земята".

 • Sierra Nevada - договор за 2.4 милиона долара, за "разработване на демонстрационен хардуер, който използва метан и концентрирана слънчева енергия за извличане на кислород от лунния реголит".

 • SSL Robotics - договор за 8.7 милиона долара за "разработване на по-лека и евтина роботизирана ръка за приложения на лунната повърхност, обслужване в орбита и наземни отбранителни приложения".

 • Teledyne Energy Systems - договор за 2.8 милиона долара за "предварително изграждане на водородна електроенергийна система, с 10 000 часа експлоатационен живот на горивна клетка".