Няма как винаги да знаем точното съдържание на полуготовите и пакетираните храни в магазина. За да бъде запазена дълготрайността им, често в съставките им влизат консервантите нитрати и нитрити. А те могат да бъдат опасни за здравето.
Как го правят ли? Оказва се, че попаднали в тялото ни, те създават съединения, които са потенциално канцерогенни. А влезли в чревния тракт, последните могат да увредят ДНК-то ни и да доведат до рак.
За този ефект се разбира след проведено проучване. При него е направено сравнение на риска от развитие на рак между хора, консумирали храни с нитрати и нитрити, и хора, които не са.
В изследването участие са взели 101 056 възрастни. А крайните резултати разкриват тревожна тенденция.

Източник: iStock
Редовната консумация на продукти, съдържащи нитрати, увеличава риска от рак на гърдата с около 25%.
От рак на простатата с почти 60% пък е повишен рискът при прекаляването с храна, в която има нитрити.
Експертите припомнят, че за вредата на тези два вида консерванти, както и връзката им с повишения риск от развитие на рак, се знае в световен мащаб не отскоро.

Източник: iStock
Доказано канцерогенни те са при проведените изследвания с животни, а за негативните ефекти при хората продължават да се правят все по-задълбочени проучвания.
За да избегнем нитратите и нитритите, е необходимо да обърнем повече внимание на това, което ядем. Препоръчително е да изключим (или поне да намалим) консумацията на преработени меса като кренвирши, бекон, колбаси и наденици. Тях може да заместим с прясно месо.
И друг съвет на специалистите: да ядем повече храни, богати на антиоксиданти - най-добре плодове и зеленчуци, пише Eat This, Not That.