По принцип знаем, че за автомобили като Ferrari и Bugatti опашката от чакащи е доста дълга, защото са специални и изработката и сглобяването им отнема повече време.

Колко време отнема боядисването на един автобомил на марката Bugatti

За колко часа бива боядисано едно Bugatti

За същото време други произвеждат няколко коли

Оказва се обаче, че клиентите на Volvo в Германия също се налага да чакат доста дълго, за да се сдобият с нов автомобил на марката.

Според Electrek, въпреки че Volvo EX90 бе представен преди около две години, интересът към модела въобще не е стихнал. Като производството му бе забавено с около половин година заради сложността на софтуера на електрическия автомобил, който от Volvo твърдят, че е най-безопасният, произвеждан от тях някога.

Алекс Зурхаузен, който отговаря за онлайн продажбите на Volvo в Германия, казва пред Automotive News Europe, че за 20 години, откакто е в компанията, не е виждал клиенти да чакат толкова дълго, за да получат своя нов автомобил.

Зурхаузен твърди, че обичайно хората получават новите си автомобили до три месеца след поръчка, но сега им се налага да чакат двойно повече за Volvo EX90. Нещо, което напомня времето за изчакване на коли като Ferrari.

Оказва се, че в Германия времето за изчакване на компактния електрически EX30 в момента пък е около четири месеца. За първите два месеца от 2024 г. Volvo са продали цели 5863 бройки от EX30, което е ясен показател за силното търсене.

Volvo и партньорството им с Breathe Battery Technologies, което ще намали времето за зареждане на електрическите им автомобили

Как електромобилите на Volvo ще се зареждат по-бързо

Шведите правят пробив

"Постижение е, че марката се е развила до степен, в която хората са готови да чакат толкова дълго за Volvo. Ние не сме Ferrari", допълва Алекс Зурхаузен. В България цените на Volvo EX30 започват от 79 900 лв., докато 7-местният премиум SUV EX90 струва 202 880 лв.