Audi трябваше да представят електрическата версия на Q6 още през 2023 г., но тогава компанията реши да отложи премиерата за март месец тази година.

Новото Porsche Macan - електрифицирано и по-добро с двете си версии Macan 4 и Macan Turbo

Новото Porsche Macan - електрифицирано и с 630 к.с.

Ето какво знаем за Macan 4 и Macan Turbo

Е, дългото чакане приключи и най-сетне немците показаха новите Q6 e-tron и SQ6 e-tron. Както знаехме и преди, новата електрическа кола на Audi използва платформата Premium Platform Electric (PPE), разработена съвместно с Porsche и използвана от електрическия Macan.

Важно е да се уточни, че Q6 e-tron и SQ6 e-tron обаче се различават от Macan чисто механично, защото Audi залага на индукционен променливотоков двигател отпред и синхронен променливотоков двигател с постоянен магнит отзад. Докато Porsche Macan използва двигатели с постоянен магнит и отпред, и отзад.

Снимка 657932

Източник: Audi

Дизайнът на екстериора не крие изненади. Той е типичният за Audi - изискан, но в същото време атлетичен и привлекателен. Като размери е съвсем малко по-голям от Tesla Model Y, а впечатление правят голямото междуосие (2899 милиметра) на автомобила и добре изимитираната предна решетка.

Audi Q6 e-tron и какво знаем за електрическия автомобил преди представянето му

Какво знаем за новото електрическо Audi Q6

Ще надмине ли електрическото Q6 очакванията ни

Софтуерен модул в един от петте компютъра в Q6 e-tron прави възможно електрическият автомобил на Audi да има първия в света активен цифров светлинен подпис, казват от компанията. Отзад са използвани OLED светлини от второ поколение, които разполагат с общо шест панела с цели 360 сегмента.

Снимка 657935

Източник: Audi

Те генерират изображение на всеки десет милисекунди, благодарение на специално разработен алгоритъм. За предните светлини активният цифров светлинен подпис се създава чрез взаимодействието на алгоритъма с дванадесет сегмента.

Снимка 657926

Източник: Audi

От Audi твърдят, че са извели функциите за безопасност на ново ниво. Системата за откриване на близост, която вече е позната от други модели на компанията, включва комуникационна светлина. Тя предупреждава останалите участници в движението за места на произшествия и аварии.

Снимка 657934

Източник: Audi

В интериора прави впечатление, че са използвани много устойчиви материали, воланът е правоъгълен, а таблото е с ново оформление. И двата дисплея са OLED, като този пред шофьора е извит и 11.9-инчов. Централната информационно-развлекателна система е с 14.5-инчов екран, като има опция да се добави трети пред пътника, който да бъде 10.9-инчов.

Опционалният сензорен екран може да възпроизвежда видеоклипове, но е блокиран от изгледа на водача, докато автомобилът е в движение, за да се избегне разсейване. Интересното е, че софтуерът, който задвижва екраните, е нов, но е базиран на Android, пише Car and Driver.

Снимка 657930

Източник: Audi

Новото Audi Q6 e-tron разполага с ново гласово управление с изкуствен интелект, което научава предпочитанията на водача. Също така има head-up дисплей, включващ навигация с добавена реалност.

Багажникът е с капацитет от 526 литра, като със сгънати задни седалки се увеличава до 1529 литра. Докато под предния капак има място за багаж с капацитет от 64 литра.

Снимка 657929

Източник: Audi

Q6 e-tron и SQ6 e-tron ще се предлагат само с два електромотора и задвижване на четирите колела. Q6 e-tron ще разполага с 422 к.с., докато SQ6 e-tron ще е по-мощен - 483 к.с.

Новият електрически автомобил на Audi ще разполага със 100 kWh батерия, която ще осигури пробег от около 625 км. 5.9 секунди ще са нужни на Audi Q6 e-tron, за да развие от 0 до 100 км/ч., докато на SQ6 e-tron за това упражнение ще са му нужни само 4.3 секунди.

Снимка 657928

Източник: Audi

Максималната скорост на двете версии са респективно 210 и 230 км/ч. Впечатляващото е, че на при бързо зареждане само за 10 минути новото Audi Q6 e-tron ще се сдобива с около 255 км. пробег. А от 10 до 80% ще отнема само 21 минути.

Колкото до цената, Audi Q6 e-tron е вече наличен за поръчки и цените стартират от 74 700 евро, а при Audi SQ6 e-tron - от 93 800. Доставките започват от третото тримесечие на 2024 г.