Никотинамид рибозидът е форма на витамин B3. Това е една от най-популярните хранителни добавки, за която се твърди, че има редица ползи, свързани със сърдечносъдовото, метаболитно и неврологично здраве. Ново изследване от Университета на Мисури обаче установява, че никотинамид рибозидът всъщност може да увеличи риска от сериозно заболяване, включително развитие на рак.

Международният екип от изследователи, ръководен от Елена Гун, доцент по химия в университета на Мисури, открива че високите нива на никотинамид рибозид могат не само да увеличат риска от развитие на рак на гърдата, но също да доведат до метастази, дори и в мозъка.

След като ракът достигне до този орган, резултатите са смъртоносни, тъй като към този момент не съществуват жизнеспособни възможности за лечение, обяснява Гун, която е водещ автор на проучването.

Снимка 595314

Източник: iStock

"Много хора ги взимат, защото автоматично приемат, че витамините и добавките имат само положителни ползи за здравето. Истината обаче е, че много малко се знае за това как те действително работят", казва Гун. Точно тази липса на знания вдъхновява нея и екипът ѝ да проучат как точно витамините и добавките функционират в тялото. 

Хранителни добавки, гинко билоба, бета каротин, калций и защо да внимаваме с тях

3-те най-опасни хранителни добавки

Ефектите, които ги няма в листовката

След смъртта на 59-годишния си баща само три месеца, след като е диагностициран с рак на дебелото черво, доц. Елена Гун започва да търси по-добро научно разбиране на метаболизма на рака или енергията, чрез която се разпространява в човешкото тяло.

Снимка 595311

Източник: iStock

И тъй като никотинамид рибозид е известна добавка за повишаване на нивата на клетъчна енергия, а раковите клетки се хранят така, Гун решава да проучи ролята на добавката за развитието и разпространението на рака.

Хранителни добавки, хинап, GABA и още помощници в борбата с безсънието

4 хранителни добавки за лека нощ

Най-добрите срещу безсънието

Д-р Гун и екипът от изследователи сравняват и изследват какви са нивата на хранителната добавка в раковите клетки, Т-клетките и здравите тъкани чрез нова технология. Тя се основава на изключително чувствително биолуминисцентно изображение, което позволява количествено определяне на нивата на веществото в реално време по неинвазивен начин. Наличието на никотинамид рибозид се изобразява със светлина. И колкото по-ярка е светлината, толкова повече никотинамид рибозид има.

Снимка 595313

Източник: iStock

Според Гун резултатите от проучването подчертават важността на внимателното проучване на потенциалните странични ефекти на добавки като никотинамид рибозид преди употребата им при хора, които имат различни здравословни проблеми. В бъдеще Гун иска да използва информацията за разработването на определени инхибитори, които да помогнат за по-ефективно лечение на ракови заболявания, както е с химиотерапията.

Куркума, черен дроб и нови изследвания, които доказват, вредите за здравето на тази подправка

Уврежда ли черния ни дроб куркумата

Тъмната страна на подправката

Според нея не всички ракови заболявания са еднакви при всеки човек, особено от гледна точка на метаболитните сигнатури. Затова често пъти ракът може дори да промени метаболизма си преди или след химиотерапията, отбелязват от Medical Xpress.