Години наред тонерът (или тоникът, както е наричан понякога в България) се смята за необходим само от хора с мазна и проблемна кожа. Почти винаги в състава му има алкохол, който отнема излишния себум и дезинфекцира, но и оставя кожата опъната и суха.

Киселини за кожата на лицето - кои, кога и как да използваме

Киселини за кожата на лицето - кои, кога и как да използваме

Как да извлечем максимум ползи и да се предпазим от нежелани последствия

За щастие тези времена са отминали и днес тонерът се радва на формули, които благоприятстват различни кожни проблеми без да изсушават. Как всъщност работи този продукт? Той допочиства кожата от мръсотия или остатъци от грим след почистващия продукт, балансира кожното pH, възстановява кожната бариера.

Тонерите се делят най-основно на два вида - хидратиращи и ексфолиращи. Първият вид е подходящ за суха и чувствителна кожа, защото я подхранва с помощта на хюмектанти като хиалуронова киселина, глицерин, витамин Е.

Ексфолиращите тонери съдържат киселини, чиято задача е да разрушат връзките между мъртвите клетки и да ги премахнат. Те изравняват тена и дори заличават фините линии и бръчици, като например популярния тонер на The Ordinary с гликолова киселина.

Друга положителна черта на тонерите е, че могат да се използват както вечер, така и сутрин. Важно е да ги употребим в правилна последователност с останалите продукти - тонерът идва веднага след измиващия продукт и преди серумите.

Снимка 666904

Източник: iStock

Можем да нанасяме тонер с помощта на памучен тампон или директно с ръце. Във втория случай капваме няколко капки на дланите си и с леки потупвания нанасяме на лицето и шията. Още докато кожата е влажна пристъпваме към следващата стъпка в рутината си, пишат HealthLine.