Когато става дума за грижа за кожата, като за начало трябва да имаме предвид, че тя трябва да е съобразена най-вече с нашия тип кожа и с проблемите, с които искаме да се справим. Те могат да бъдат свързани с акне, хиперпигментация или фини линии. Освен това е добре да имаме предвид и ежедневните ни навици, както и средата, в която живеем.

Защо да включим продукт с витамин С в грижата за кожата

Защо да включим продукт с витамин С в грижата за кожата

Ползите са много

За да можем по-лесно да се ориентираме в иначе многообразния свят на бялата козметика, сертифицираният дерматолог д-р Шерин Идрис, известна още като #PillowtalkDerm в TikTok, споделя своите основни съвети. Пред E! News тя разкрива правилния подход към грижата за кожата и как правилно да използваме продуктите си, за да извлечем максимума за да постигнем най-добрия вид на лицето си.

Дерматоложката започва най-напред с уточнението, че е добре да разграничим сутрешната и вечерната грижа за кожата.

Съветът ѝ денят ни да започва с прости, но ефективни стъпки. Първа е измиването - то е препоръчително само с вода. След това идва ред на нанасянето на серум, който сме подбрали спрямо проблемите на кожата ни. Например, ако се борим с хиперпигментация, най-подходящ е озаряващият серум. Третата поред стъпка е хидратацията на кожата с крем, а за финал остава слънцезащитата.

Снимка 663939

Източник: iStock

Вечер пък няма как да минем без почистване на лицето с измивен продукт, който да свали грима и замърсяванията от лицето ни. Няколко вечери седмично може да включим и ексфолиращ продукт на основата на киселина - например маска с AHA (алфа хидрокси киселина) или тоник с BHA (бета хидрокси киселина).

След това е ред на околоочния крем. Той обаче може да бъде заменен и от серума, който използваме. Например, ако използваме озаряващ серум, може да го нанесем под очите, за да се справим с тъмните кръгове. Накрая, завършваме с хидратиращ крем за цялото лице.

Снимка 663941

Източник: iStock

Д-р Идрис подчертава, че използването на много на брой продукти за кожата е излишно. Вместо да се фокусираме върху това колко продукти използваме, тя отбелязва, че е важно да обръщаме внимание на това от какво се нуждае кожата ни през седмицата. При някои хора например акнето може да се обостри, а при други пък очите да подпухнат, ако не успяват да се наспиват добре.

Друг съвет, който дерматоложката дава за нанасянето на няколкото продукта от грижата за кожата, е до го правим като започваме от този с най-лека консистенция и завършим с този с най-плътна консистенция.

Снимка 663942

Източник: iStock

Не на последно място по важност, тя казва, че при грижата за кожата ефективността и резултатите са свързани с постоянството, а не толкова с интензивността на самите продукти.

10 ежедневни навика, които тайно съсипват кожата ни

10 ежедневни навика, които тайно съсипват кожата ни

Какво да (не) правим

Това важи в пълна сила и за ретинола - една от най-популярните съставки в момента. Нея е препоръчително да започнем да използваме в края на 20-те си години, но като стартираме с "бебешки стъпки". За начало е добре да ползваме ретинол с по-ниска концентрация и постепенно да увеличим процентното съдържание. Можем да започнем с употребата му един до два пъти седмично и с времето да зачестим.