Есента и зимата свързваме не само с домашния уют, но и с нашествието на вирусите и гриповете. Променливото време пък често ни докарва по някоя и друга настинка, а напоследък ковид отново се завръща. И освен да вземем адекватни мерки за превенция, трябва да сме запознати и с последствията, които всяко разболяване може да има за здравето ни.

Дълъг ковид, коронавирус пандемията и защо стресът, депресията и психичното състояние оказват влияние

Стресът - директно свързан с дълъг ковид

Ново изследва показва връзката на психичното ни състояние с болестта

Покрай пандемията често говорим за т.нар. дълъг ковид, който се изразява в различни промени в здравословното състояние, които се появяват след излекуването от вируса. Но, оказва се, и всички други респораторни вируси също могат да имат този удължен ефект и не е толкова странно да говорим и за "дълга" настинка например.

Учени от университета Queen Mary в Лондон откриха, че можем да страдаме от постоянни симптоми или "продължителни настинки" след прекарани остри респираторни инфекции. Това явление е подобно на "дългия" ковид - състояние, при което хората изпитват продължителни симптоми след първоначалното си възстановяване. Все още обаче не е ясно дали симптомите след прекарана настинка например имат същата тежест и продължителност.

Снимка 637261

Източник: iStock

Според учените е важно паралелно с изучаването на продължителните последствия от заразяването с ковид да се анализират и тези след прекаран грип или други респораторно заболяване, защото досега тези състояния се подценяваха. А и тези "дълги" инфекции си остават и трудни за диагностициране, предава Earth.com.

На този етап са идентифицирани няколко общи симптома на продължителната настинка - кашлица, стомашна болка и диария, продължаващи повече от четири седмици след първоначалната инфекция. А тежестта на първоначалното заболяване има ключово значение за това дали и до каква степен ще се развият дългосрочни симптоми. При "дългия" ковид пък най-често се забелязват световъртеж, замайване и проблеми с вкуса и обонянието.

5 неща, които лекарите никога не правят през сезона на настинките и грипа

5 неща, които лекарите никога не правят през сезона на настинките и грипа

Да ги послушаме, ако не искаме да се разболеем

Това изследване е поредното напомняне, че е важно да се предпазваме колкото е възможно по-добре от заразяване с всякакви респираторни вируси, да не подценяваме боледуването и да взимаме навременни мерки, защото последствията може да продължат много повече от очакваното, дори и да е просто настинка.