Все по-осезаемо наближава сезонът на настинките и грипа. Температурите падат, хората започват да прекарват все повече време на в затворени помещения, в които респираторните заболявания лесно се разпространяват.

Какво е умора от Covid-19 и защо не бива да ѝ се поддаваме

Какво е умора от Covid-19 и защо не бива да ѝ се поддаваме

Пандемията не е приключила все още

Грипната активност започва да нараства през октомври и често достига своя пик между декември и февруари. А освен грипа циркулират и други респираторни вируси като риновирус и синцитиалния вирус, които причиняват симптоми, подобни на тези при настинка. И разбира се, Covid-19, който все още остава сериозна заплаха.

Медицинските лица не са имунизирани по това време на годината - но те знаят по-добре от всеки друг как да се предпазят. Ето какво експертите никога не правят, за да останат здрави.

Ваксината

Пропускането или отлагането на противогрипната ваксина може да ни изложи на риск от сериозни усложнения, свързани с грипа. Особено препоръчително е възрастните хора всеки нов сезон да се ваксинират, освен ако нямат някакви противопоказания. И колкото по-рано се направи това, толкова по-добре е, за да има време тялото да изгради имунитет срещу вируса.

Снимка 636857

Източник: iStock

Обществените места

Медицинските специалисти са единодушни, че избягват да ходят на работа, ако имат каквито и да е  симптоми. Всеки от нас носи отговорност за останалите и затова не бива да излагаме на риск хората около нас. А грипът и настинката се разпространяват лесно чрез дихателни капки и повърхности.

Защитната маска

В определени ситуации може да се наложи да излезем на обществено място, докато сме болни. Но е добре това да става само при условие, че сме поставили сигурна защитна маска на лицето си. Тя значително намалява риска от досега с респираторни капчици, които се отделят във въздуха, когато кашляме или кихаме.

Снимка 636856

Източник: iStock

Хигиената

Лошата хигиена на ръцете може да бъде сериозен рисков фактор за заразяване с грип или настинка. Затова те винаги трябва да се поддържат чисти, а начинът е съвсем лесен - чрез често миене с вода и сапун. Ако ръцете ни се замърсят от докосване на повърхност, на която има вирус, последвалия допир на очите или носа може да ни изложи на директен риск и да ни разболее. Ако сме в движение и нямаме достъп до вода и сапун, може да използваме дезинфектант за ръце на алкохолна основа като временно дезинфекциращо средство.

Рутината

Много е важно човек да си почива достатъчно, докато е болен - макар често да се опитваме да поддържаме естествения си ежедневен ритъм, независимо, че се чувстваме зле физически. А тялото ни дава знаци и сигнали да спрем или забавим темпото. И ако не се вслушаме, това може да се отрази негативно на здравето ни.

Качественият и дълготраен сън ще ни помогне да се възстановим по-бързо от настинка или грип, тъй като симптомите могат да продължат до две седмици. Недостатъчният сън пък се свързва с повишено възпаление и намален имунен отговор, което удължава времето, необходимо за възстановяване от заболяването.

Сок от лук или може ли да ни помогне в сезона на настинките и грипа

Помага ли народната медицина в сезона на грипа

И как лукът се бори с вирусите

Затова, когато даваме приоритет на здравословните навици, ще имаме най-голям шанс леко да преминем без болестите през най-трудния сезон на годината, пише Huff Post.