Много са вълнуващите мисии, за които NASA се подготвя в последно време. А една от тях е свързана с изстрелването на най-големия и мощен телескоп в Космоса. Невинаги обаче всичко върви по план.

NASA, Луната и ще изгради ли космическата агенция ядрен реактор на спътника на Земята

Смелите планове на NASA за Луната

Нова голяма крачка за човечеството

James Webb Space Telescope трябваше да полети на 18 декември, но преди дни от космическата агенция обявиха, че се е случил "инцидент" в процеса на сглобяване, който ще отложи началото на мисията. 

За щастие, щетите не са големи, дори вече са поправени. А отлагането е едва с няколко дни и новата дата за изстрелване е 22 декември. Тогава James Webb Space Telescope ще полети към Космоса и ще започне да изпълнява ролята си на най-мощната космическа обсерватория, управлявана от Земята, предава Independent.

Телескопът ще даде нов, много по-задълбочен поглед върху Космоса в опит да разбере как се образуват галактиките и каква и структурата на вселената. Той ще може и да "подушва" атмосферата на далечни планети, за да разбере дали стават за живеене.

NASA, астероидите, DART и новата важна мисия на космическата агенция и SpaceX

NASA и SpaceX ще спасяват Земята от астероиди

Ето какъв е планът

Наричат James Webb Space Telescope и "телескоп за лов на извънземни", затова сме сигурни, че откритията, които ще направи в следващите месеци, ще бъдат повече от интересни и важни за опознаването на космическия свят.