Първата мисия до Луната от повече от 50 години насам бе отложена за 2025 г. Но в NASA кроят сериозни планове в перспектива, които споделят с всички нас и ни карат да мечтаем смело.

NASA, Artemis, мисията до Луната и за кога се отлага

Мисията до Луната се отлага

Какви са причините и новите срокове

Като част от мисията Artemis космическата агенция планира да установи дългосрочно човешко присъствие на Луната. Но за да могат хората да съществуват на повърхността й, ще се нуждаят от енергия. А там, както знаем, няма електрическа мрежа...

Затова след дълго разглеждане на различните алтернативи от NASA са стигнали до извода, че ядрен реактор е най-доброто решение. "Осигуряването на енергия в изобилие ще бъде от ключово значение за бъдещото изследване на Космоса", категорични са учените.

Снимка 554811

Източник: iStock

А ядреното делене на този етап изглежда като най-практичната опция за генериране на енергия на Луната. От космическата агенция и Министерството на енергетиката на САЩ отправиха призив към компаниите в енергийния сектор за разработване на проекти на енергийни системи за ядрено делене, които биха могли да се изпратят на повърхността на Луната и да функционират безпроблемно там.

Трябва да се има предвид, че нуждите на заселниците ще са малко по-различни и завишени в сравнение с тези на обикновените, земни домакинства - като работещи системи за поддържане на живота, зареждане на лунни ровъри и научни експерименти, предава Science Alert.

Затова бъдещите ядрени системи ще трябва да могат да произвеждат минимум 40 киловата енергия, изчисляват от агенцията. Най-обещаващите енергийни проекти ще бъдат подбрани през февруари следващата година и компаниите ще имат 12 месеца да разработят техни концептуални модели. А до прилагането на някой от тях на практика очевидно ще минат години.

NASA, LunaNet и ще подсигури ли космическата агенция интернет на Луната

Ще има ли интернет на Луната

И първата стъпка към какво е той

И когато Луната един ден има собствен енергийна мрежа, това ще изстреля изследването на Космоса на съвсем друго ниво.