В последния месец темата за мръсния въздух е отново на дневен ред, както и тази за последствията от замърсяването, на което сме изложени всеки ден. Знаем, че то увеличава риска от респираторни заболявания и действа неблагоприятно на хората с дихателни проблеми. Но ефектът далеч не се ограничава дотук.

Според годишния доклад на Американския геофизичен институт, високата концентрация на въглероден диоксид във въздуха, който дишаме, ни пречи да мислим разумно

Този извод е продължение на предишно изследване, което доказва, че мръсният въздух и недобрата вентилация в затворените помещения намаляват умствения капацитет и влошават представянето на на работното място.

Снимка 458519

Източник: iStock

Сега вече имаме доказателство, че от мръсния въздух навън страдат и когнтивините ни умения. Те са свързани с възможността ни да учим, да запомняме, да взимаме логични решения, да се концентрираме и да обръщаме внимание на случващото се около нас.

Това е поредното доказателство, че има пряка връзка между мозъка, неговите функции и въглеродния диоксид във въздуха, който дишаме. Учените обаче все още не могат да докажат на какво се дължи тя и как мръсният въздух ни кара буквално да оглупваме, пише Daily Mail.

Смогът, фините прахови частици във въздуха и ефектът им върху здравето

Колко опасен е смогът за здравето ни

Какво има в него и как да се предпазим

В дните с мръсен въздух е по-добре да стоим колкото се може повече на закрито, но не бива да забравяме, че и проветряването в затворените помещения и важно. Когато обаче навън е наситено с въглероден диоксид, оставаме без полезен ход.