Ако живеем в голям град, няма как да избягаме от мръсния въздух. Въпреки че проблемът е на дневен ред предимно в студените месеци от годината, през пролетта и лятото изгорелите газове от автомобилите не ни вредят по-малко и не бива да подценяваме ефекта от тях. Най-малко заради статистиката, която е категорична - над седем милиона души умират всяка година заради вредните вещества, които дишаме всеки ден.

Напоследък се появи голямо разнообразие от козметични продукти, които предпазват кожата ни от свободните радикали и негативите на замърсяването. Но, както знаем, красотата идва отвътре. Здравето ни пък се определя в голяма степен от това какво ядем.

Няма как да спрем да дишаме, но можем да направим дишането по-малко вредно. Това се постига чрез консумацията на повече антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали в организма ни. Ето няколко начина да постигнем това.

Снимка 415603

Източник: iStock

Витамин С

Най-популярният витамин е и най-мощният антиоксидант. Той засилва защитните сили на организма и се бори с вредните влияния на околната среда. Нуждаем се от поне 40 мг витамин С дневно, които е по-добре да си набавяме чрез храната, отколкото под формата на добавка от аптеката. 

За целта един грейпфрут на ден е напълно достатъчен. Може да заложим и на сока от един лимон или пък на редица зеленчуци, в които той се съдържа. Важно условие е да пием достатъчно вода, за да се подсили ефекта на антиоксиданта.

Витамин Е

Друг силен антиоксидант, който обаче си набавяме по-трудно от витамин С. Витамин Е се разтваря в мазнини, затова може да страдаме от неговия недостиг, ако сме на хранителен режим, редуциращ мазнините.

Можем да го открием в зехтина, ядките, семената и зеленолистните зеленчуци. Затова сега, когато времето се затопля, страхотна идея за дневна доза витамин E е свежа салата за вечеря. А верен неин приятен трябва да е маслиновото олио.

Снимка 415604

Източник: iStock

Авокадото също е източник на витамин Е, който не бива да подценяваме. Дори половинка на ден е достатъчно, но ако е комбинирано с други от посочените тук полезни храни.

Бета каротен

Още един верен съюзник в нашата чиния. Това вещество се трансформира във витамин А в организма, бори се със свободните радикали и неутрализира възникнали възпаленията. Можем да намерим бета каротена в тъмнозелените, оранжевите и червените зеленчуци, които също са опция за свежа и полезна салата, предава Daily Mail.

Омега 3

Според изследване на учени от Харвард, мастните киселини намаляват с между 30 и 50% влиянието на замърсения въздух върху организма. Ако следваме Средиземноморската диета, шансът да станем част от черната статистика с жертвите на замърсяването е доста по-малък.

Снимка 415606

Източник: iStock

Орехите също са богати на омега 3 мастни киселини и 24 грама от тях ни набавят необходимата дневна доза от полезните вещества. Семената от чия и лененото семе също помагат да се борим с ефекта от мръсния въздух. Можем да ги комбинираме с кисело мляко на закуска - лесно, вкусно и полезно.

Мазните риби и рибеното масло също ще ни помогнат да неутрализираме свободните радикали, които се образуват от токсичните вещества във въздуха, който дишаме.

Бонус

Броколите може да не са по вкуса на всеки, но със сигурност ще ни станат една идея по-любими заради следния факт. Учени от Университета в Северна Каролина са установили, че консумацията на сок от броколи намалява възпаленията в носа след излагане на вредни газове от дизелови автомобили. 

64% от градовете по света са с опасно мръсен въздух

64% от градовете по света са с опасно мръсен въздух

Индия официално е най-мръсната държава на планетата

В броколите има много витамини от групата В, които предпазват сърцето от замърсения въздух. Консумацията им ни помага по-лесно да се очистваме от токсините, попаднали в тялото ни.