Вероятно понякога сме се замисляли какво е съдържанието на традиционните препарати за почистване и как действат на околната среда и върху самите нас. Преобладаващата част от тях са пълни с вредни химикали и вещества, част от които вдишваме и абсорбираме.

Почистване на дома и как да го направим за 10 минути

Как да почистим дома за 10 минути

Когато гостите решат да ни изненадат

Основните съставки, за които трябва да внимаваме са натриевият хидроксид, амоняк, хлор, фосфат - всички от които често се срещат в домакинските почистващи препарати и се използват ежедневно в много домове.

Хубавото е, че всяко нещо има своята алтернатива. В случая това са естествените почистващи продукти. Те не съдържат вредни химикали, белина или пластмаси, а същевременно почистват дома ефективно. Сода за хляб, лимонов сок и белият дестилиран оцет са едни от най-добрите натурални почистващи препарати, които буквално вършат чудеса. Просто ги смесваме в равни количества и с получената комбинация може да почистим почти всички повърхности в дома.

Снимка 610304

Източник: iStock

Вода с лимон - една още по-проста смес, която обаче е чудесен естествен препарат, благодарение на антибактериалните си свойства. Половин лимон, разтворен в купа с вода и поставен в микровълновата е чудесен начин за почистване на вътрешността на печката чрез парата, която се отделя.

Белият оцет и содата бикарбонат са успешно премахват петна и упорити миризми от прането. A oт RTE съветват още винаги вкъщи да имаме под ръка масло от чаено дърво. То е силно естествено противогъбично и антибактериално средство.

Снимка 610303

Източник: iStock

И докато много от обичайните освежители миришат приятно, оказва се, че те никак не са безвредни за хората и околната среда. Така че вместо да поставяме поредния химичен препарат в дома си, може да използваме етерични масла или ароматизирани торбички с лавандула.

Преди да решим да закупим даден продукт е добре да се замислим дали наистина имаме нужда от него и дали не бихме могли да го заменим с по-щадящ околната среда вариант. За целта просто може да отделим няколко минути и да прочетем внимателно съдържанието на етикета.

Как да почистим пералнята с оцет

Как да почистим пералнята с оцет

Лесно, евтино и ефикасно

Добре е да се обръщаме внимание и на опаковките, в които се съдържат почистващите препарати. Може да използваме такива за многократна употреба. А вече нежелани токсични продукти или с изтекъл срок на годност е добре да изхвърляме отговорно на предназначени за целта места.