Когато се захванем с почистването на дома, обикновено забравяме няколко неща, които също имат нужда от почистване. И това най-често са уредите, които служат за... чистене като миялната машина и пералнята.

Съдомиялната, белият оцет и защо винаги да го добавяме

Съставката, която винаги да слагаме в съдомиялната

И то при всяко миене

Да хигиенизираме пералнята през определен период е особено важно, защото благодарение на влагата, в нея лесно се развиват плесени, мухъл и миризми. Тогава на помощ идва "супергероят" по почистването - оцетът.

Важно е да уточним, че трябва да използваме светъл ябълков оцет и в никакъв случай да не слагаме повече от препоръчаното количество за почистването. А ето и целият метод, с който ще се сдобием с чиста и ухаеща добре пералня според Homes and Gardens.

Снимка 407375

Източник: iStock

Избираме най-дългия цикъл на пране, с който разполага програмата на нашата пералня. Ако има вариант и за предпране, избираме и него. Изсипваме 250 мл светъл оцет в барабана на пералнята и оставяме да свърши целия цикъл. Не увеличаваме количеството, защото има шанс да повредим уплътняващата гума на вратата.

Снимка 608880

Източник: iStock

Междувременно можем да почистим пералнята си отвън, като разтворим от същия оцет във вода и забършем с кърпа. Когато цикълът свърши, отваряме вратата на пералнята и забърсваме добре уплътняващата гума с кърпа, потопена в оцет. Същото правим и с отделенията за поставяне на препарат за пране и омекотител.