Да ни дойдат изненадващо гости е нож с две остриета. От една страна е чудесно, че ще си имаме приятна компания, но от друга, се налага да почистим бързо. Дори и да разполагаме само с 10 минути обаче, пак можем да приведем дома в добър вид. Ето как.

Метални закачалки, стари кърпи, счупени съдове - пет неща, които да изхвърлим от дома си

5 неща, които да изхвърлим от дома си

Наред със счупените съдове са...

Ако гостите ни ще бъдат предимно в дневната, на нея ще трябва да отделим повече време. Нужно ще е да почистим пода, плотовете и другите повърхности, столовете и диваните.

Разхвърляните дрехи и предмети за най-бързо можем да поместим за кратко в килера например, а след като си тръгнат гостите, да разпределим по местата им. Целта е пространството видимо да изглежда приветливо, а не да бъде старателно излъскано и подредено, защото за това невинаги остава време преди да дойдат гости.

Снимка 609448

Източник: iStock

Следващата важна стъпка е да избършем прахта, тъй като тя винаги издава, когато един дом е неподдържан.

И за да не си личи, че сме почистили отгоре-отгоре, има една хитрина. Да изключим яркото осветление у дома и да предпочетем настолните лампи например, като за предпочитане е топлата светлина, съветва lifehacker.com. Освен че дори и да сме пропуснали да почистим някое кътче, едва ли ще се забележи, с по-меката светлина ще придадем и по-уютно усещане в стаята.

Баня, завеса, плесен, микроби, бактерии, гъбички, защо е добре редовно да почистваме завесата, колко често и как да го правим

Достатъчно често ли перем завесата в банята

Кога и как да го правим

Ако пък разполагаме и с ароматни свещи, още по-добре. Като ги запалим домът ни ще ухае приятно и свежо и това ще създаде впечатление у гостите ни, че доста сме се постарали с чистенето преди пристигането им.