Дървото-чудо. Дървото, което никога не умира. Така е позната морингата в Африка, Индия, Пакистан и Непал, където вирее естествено. Вече се среща по много повече части от света, защото и много повече хора за наясно с лечебните й свойства. Видът се култивира, за да могат да се използват всички части от растението. 

Дървесината на морингата е изключително здрава и се използва като строителен материал. От семената се извлича масло, което се използва в различни козметични продукти. Шушулките могат да пречистват вода. Плодовете й пък са не просто ядливи, а и супер хранителни.

Листата се готвят подобно на спанак; могат да се стриват и на прах, който се консумира като добавка към ястия или самостоятелно, разтворен във вода. Именно това е най-популярната форма, под която морингата достига до нас, без да бъде по-малко хранителна или полезна за имунната ни система.

Снимка 401185

Източник: iStock

Ползи

Морингата е силен антиоксидант, бори се със свободните радикали и забавя стареенето на клетките. Действа и противовъзпалително, като предпазва от хронични болести. Използва се за превенция на диабет, сърдечни заболявания, анемия, артрит, болести на черния дроб и стомашни проблеми. 

Независимо коя част от дървото консумираме и под каква форма, си набавяме голямо количество витамини, минерали и аминокиселини, най-вече витамин A, C, E, калций и протеини.

Морингата оказва положителен ефект и върху функциите на мозъка и дори редуцира симптомите на Алцхаймер. С антиоксидантното си действие предпазва от дегенерация на невронни връзки и поддържа мозъка млад.

Снимка 401184

Източник: iStock

Антибактериалното действие на това лечебно дърво също не е за подценяване. То се бори с различни кожни проблеми, като гъбички и екземи, както и с причинителите на цистит например. Подпомага и по-бързото заздравяване на рани, пише Mind Body Green.

Как да консумираме

Когато започнем да приемаме моринга под формата на прах, препоръчителната доза е половин чаена лъжица, като след това преминаваме на цяла. Добавяме я към фрешове, шейкове, мюсли или ястия, но след като вече са преминали през термична обработка.

Аргановото масло, добиването му и защо е толкова скъпо

Защо аргановото масло е толкова скъпо

Чифт силни марокански ръце и доста търпение

Може да се запари и с гореща вода и да се приема като чай, но има доста специфичен вкус, който не е за всеки. В интернет можем да намерим и рецепти, неизменна част от които е именно морингата на прах. Вкусно и здравословно.