Мононатриевият глутамат (МНГ) е вещество, което намира широка употреба в различни храни - особено в азиатската кухня и нездравословната храна. То се използва за подсилване на вкуса на храната и събужда апетита. Върху опаковките на продуктите се обозначава с Е621. Той представлява натриева сол на една от аминокиселините, които организмът ни може да синтезира сам и се открива в почти всички храни - глутаматът.
Източник: iStock
По въпроса дали МНГ е опасен, или не, съществуват много противоречиви изследвания, провеждани главно върху мишки и с нереалистично високи дози. Опасенията са свързани с потенциалното действие на веществото като токсин, който превъзбужда невроните в мозъка.
При някои хора изглежда МНГ предизвиква главоболие, напрежение в мускулите, изтръпване, слабост. Това не се наблюдава при всички и може да се дължи на индивидуална повишена чувствителност.
Източник: iStock
Според наличните изследвания, натриевият глутамат е безопасен в дозите, в които може да го приемем с храната. Но в огромни количества може да причини вреда. Такива количества са непостижими извън лабораторна среда и в ежедневието.
Тъй като веществото се намира основно в нездравословната храна, която така или иначе е добре да избягваме - снаксове, чипсове и други подобни, ако се храним балансирано, с повече пресни плодове и зеленчуци, няма причина да се тревожим излишно за ефектите от мононатриевия глутамат.