Направено скорошно изследване установява тревожна тенденция в слънцезащитните продукти - само един на всеки четири продукта, от общо 1700 изследвани, са ефективни без да включват в състава си  "притеснителни" химикали.

Как да изберем правилния слънцезащитен продукт

Как да изберем правилната слънцезащита

За какво да внимаваме

По-специално внимание в проучването се отделя на съставката оксибензон (известена още като бензофенон-3). Освен че е установено, че предизвиква алергични кожни реакции, тя се абсорбира в кръвния поток и може да действа като хормонален разрушител. Изследванията показват връзка между оксибензона и занижените нива на тестостерон при подрастващите момчета, както и засягане на хормоните на щитовидната жлеза, бъбречната функция.

Слънцезащитни продукти се делят на два основни вида: минерални и химически. Минералните използват съставки като цинков оксид или титанов диоксид и се считат за безопасни. Химическите, които съставляват по-голямата част от слънцезащитните продукти, включват в състава си различни синтетични химикали, включително оксибензон.

Снимка 621735

Източник: iStock

За да дадат повече яснота върху тревожната тенденция, от Yahoo Life се допитват до някои специалисти. Те, макар и да не отричат някои потенциални вреди съставки като оксибензона, все пак твърдят, че химическите слънцезащитни съставки обикновено се считат за безопасни за употреба от човека. И че са много ефективни при осигуряването на UV защита. Единственото условие - да се използват правилно.

Колкото до навлизането на оксибензон в кръвния поток, специалистите са единодушни, че това важи за много от нещата, които използваме върху кожата си ежедневно. Но само защото съставките се абсорбират и лабораторно е доказано, че имат потенциала да навредят, това не означава непременно, че ще имат такъв ефект върху човешкото тяло.

Експертите уточняват, че вероятно ще трябва да прилагаме оксибензон върху кожата си в продължение на 300 години без прекъсване, за да доведем кръвните си нива до концентрацията, показана в лабораторните изследвания.

Снимка 621737

Източник: iStock

И все пак, ако човек има притеснения от употребата на слънцезащитни продукти с оксибензон или друг химикал, може да се придържа към използването на минерални продукти. И да прецени теоретичния риск от слънцезащитния крем спрямо абсолютния риск от незащитено излагане на слънце.

А според съветите на експертите при избора на слънцезащитен крем трябва да вземат предвид четири основни неща:

  • SPF (слънцезащитен фактор) - минимум SPF 15 за по-тъмна кожа и SPF 30 за тези с по-светла пигментация
  • широкоспектърни продукти - тези, които предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи
  • дейностите, които планираме да правим - ако ще се движим интензивно, трябва да изберем слънцезащитен крем, оценен като водоустойчив
  • избор на правилния за нас продукт - този, който ни допада като вид и консистенция и няма да забравяме да нанасяме често
Слънцезащита, слънцезащитен крем и вредно ли е, ако го оставим върху кожата през нощта

Вредно ли е да оставяме слънцезащитен крем върху кожата през нощта

Имаме ли повод за притеснение

Препоръчително е слънцезащитният продукт да се нанася 20 до 30 минути преди излагане на слънчевите лъчи и да се повтаря отново на всеки 40 минути - ако сме на плажа или във вода, или на всеки 2 часа - ако сме просто на открито.