Въпреки че политиката на Швейцария още от 1815 г. е да запазва неутралитет, в началото на Втората световна война, страната се оказва обградена от Нацистка Германия и нейните съюзници.

Транснистрия - европейската държава, която на практика не съществува

Eвропейската държава, която на практика не съществува

Какво знаем за Транснистрия

Като отговор на заплахите от страна на Хитлер, Швейцария разработва отбранителен план. Част от него включва изграждането на укрепления, които да послужат за защита при евентуално нападение. За целта те се правят с цяла мрежа от отбранителни съоръжения, част от които са складирани до село Митхолц в Швейцарските Алпи. Ето как непосредствено след края на Втората световна война в него има над 10 хиляди тона експлозиви.

И въпреки че през 1947 г. част от тези експлозиви избухват, все още голяма част от тях (3500 тона) са сериозна опасност за жителите на селото и околността - без значение че са взети мерки за обезопасяване на останките от склада, погребани под тонове пръст и скали.

На практика 170-те жители на селцето Митхолц продължават да живеят върху буре с барут, и то в най-буквален смисъл. Тъй като взривните вещества в склада са твърде опасни за хората, те трябва много внимателно да бъдат премахнати.

Процесът обаче е много дълъг и сложен, тъй като трябва да се преместят железопътна линия и основна пътна артерия. За целта вероятно ще се наложи всички жители на Митхолц да се евакуират, и то за повече от 10 години!

Както може да се очаква, жителите на селото никак не са съгласни с плана на швейцарските власти. За момента те отказват да напуснат домовете си, ако не получат компенсации, пише BBC.

Turneffe Island Resort, Shangri-La Villingili - хотели по света, които работят със собствено часово време

Хотелите със собствено часово време

За по-големия комфорт на туристите