Метро системите са рентабилни и бързи. И докато някои от тях се открояват със своята точност, архитектура, чистота, достъпност и лесно ориентиране, други изпъкват точно с обратното.

Именно затова от The Richest подбират не само пет от най-добрите, но и пет от най-лошите метро мрежи по света. Да видим кои са те, за да сме подготвени да не ги ползваме, когато един ден отново ще можем да пътуваме свободно по света.

Wildlife Photography Awards и снимката на биещите се мишки в лондонското метро

Снимката, която спечели хората

Посланието на двете мишки от лондонското метро

Метрото на Лос Анджелис

То се счита за едно от най-лошите на света. Голям процент от пътуващите го смятат за ефективно - от  гледна на разходите, но и за изключително неефективно - по отношение на достъпа до важни дестинации.

Снимка 473180

Източник: iStock

На всичкото отгоре, поради големия брой земетресения, които се случват в Лос Анджелис ежегодно, това метрото тук се счита за опасно.

Метрото на Ню Йорк

Ню Йорк разполага с най-голямата метро система в света, която работи денонощно през цялата година. Построена е през 1907 г., но малко след това си печели и негативна слава, като става известна като една от най-лошите метро мрежи в света.

Снимка 473175

Източник: iStock

Причините, поради които метрото на Ню Йорк има толкова лоша репутация, са високият риск от ограбване или нападение, липсата на чистота, постоянните закъснения на влаковете, повишените тарифи на билетите, както и неприятният шум. Цялостната система е стара и се разпада много често, което е ключова причина за забавянията и основният фактор за стрес на пътуващите.

Метрото на Сао Пауло

Точно както в Ню Йорк, така и метрото в Сао Пауло се счита за опасно през нощта. В пиковите часове пък е толкова претъпкано, че не може да се диша.

Снимка 473176

Източник: iStock

Метро мрежата е и доста малка за такъв голям град, а от гледна точка на разходите, пътуването с него се счита за доста скъпо удоволствие. Въпреки това, много туристи го предпочитат за придвижване из Сао Пауло.

Метрото на Минеаполис

Основните недостатъци на това метро са липсата на безопасност по определени линии, липсата на чистота, липсата на подходящи услуги като предлагането на храни и напитки, както и липсата на алтернативни средства за транспорт от метростанциите.

Снимка 473179

Източник: iStock

Местните жители съветват да се използват автобусите, а не метрото, въпреки че напоследък сигурността е подобрена, с цел да се намали престъпността и да се гарантира безопасността на хората. Един от плюсовете на тази метро система е, че билетите не са толкова скъпи.

Метрото на Токио

Смята се, че Токио има една от най-сложните метро системи в света. Сложността обаче не винаги е гаранция за добро качество. Поне от това се оплакват туристите, които намират японското метро за много объркващо и подвеждащо.

Снимка 473183

Източник: iStock

Те често остават изненадани, че трябва да платят допълнителна такса поради факта, че някои линии са частни. Билетите са доста скъпи, а във влакчетата често е много претъпкано, особено сутрин и вечер. Много малко са и табелите с указания на английски език. А когато информацията на повечето спирки е на японски, пътуването може да се окаже истинско предизвикателство.

Метро системите по света - кои са петте най-добри

Кое е най-доброто метро в света

Световният топ 5