Годишните Wildlife Photography награди за природна фотография бяха раздадени още през декември, но от няколко дни в мрежите се върти горната снимка, която е част от същия конкурс.

Снимката е дело на фотографа Сам Роули и бе обявена за най-добрата сред всички, които не получиха официална награда.

Над 28 000 души са гласували за творбата наречена "Спречкване на спирката" (Stattion Squabble), в която виждаме силуетите на две мишки в ожесточена борба на перон в лондонското метро.

В интервю за BBC Роули признава, че е прекарал няколко безсънни нощи по спирките на метрото, за да успее да хване този изключително красноречив кадър.

Няма как да не се запитаме защо точно той е бил най-харесваният сред аудиторията онлайн.

Снимката ясно напомня на анимацията на Стив Кътс, в която човешкият бит е представен като непрестанен маратон на плъхове, бягащи от вкъщи, през претъпканото метро, към работните си места в преследване на щастието.

Може би двете борещи се в тъмното мишки насред празната спирка са тънка препратка към човешката склонност да спорим безсмислено и да се борим един с друг.

Comedy Wildlife Photography Awards 2019 и кои са най-смешните животни на планетата

Най-смешните животни на планетата за 2019 г.

Дивата природа в най-забавните й моменти

Всеки е свободен да интерпретира изкуството сам за себе си. Именно заради това снимки като горната, които подлежат на най-различни видове прочит, са най-атрактивни за нетренираното око на обикновения мишок. Пардон, човек.