Метро системите са сърцето на толкова много градове, най-лесният и удобен вид транспорт на мегаполисите. Използват го както местните, така и туристите, дошли от най-различните краища на света.

Метрото съществува от 1863 г. и основната му цел винаги е била да осигурява евтин и бърз начин за придвижване в градовете с голямо население. То неминуемо облекчава трафика и намалява задръстванията.

Като хора, които доста са пътували, добре ни е известно, че от метро мрежата на един град до тази във втори разликата може да бъде от земята до небето. Ето пет от най-добрите метро системи в света, подбрани от The Richest.

Метрото в Москва

Ако има награда за най-грандиозно метро в света, то тя несъмнено отива в Москва. Отворена през 1935 г., тукашната метро система (петата най-дълга в света) гарантира пътуване, което човек няма да забрави лесно. Мраморните колони, стенописите, полилеите - всичко изглежда така сякаш сме в музей (че понякога и в дворец), а не в метростанция.

Снимка 472995

Източник: iStock

Да не говорим за чистотата, която е "задължителна", особено когато има толкова красиви и богати на история метро станции. Цените на билетите са много евтини, особено в сравнение с Ню Йорк или други големи градове. Метрото на Москва си е атракция, която непременно трябва да видим, когато посещаваме града.

Метрото в Хонконг

Снимка 472994

Източник: iStock

Когато мислим за най-добрите метро системи в света, веднага се сещаме за тази в Хонконг. Не само защото е много евтина, но е една от най-чистите и най-добре организираните. Тук на всяка станция има безплатен Wi-Fi и подходящи съоръжения за хора с увреждания.

Метрото в Сингапур

Макар и да не е толкова зрелищно като руското, метрото на Сингапур е признато за едно от най-екологично чистите в света. Счита се и за една от най-натоварените метро мрежи, макар това да не влияе върху точността на влаковете.

Снимка 472998

Източник: iStock

Метрото е предпочитано средство за транспорт и от туристите в Сингапур, тъй като всички атракции са на пешеходно разстояние от спирките му. Сингапурският туристически пропуск (STP) е с ниска цена и гарантира пълноценно изживяване в подземните тунели.

Метрото в Стокхолм

Подобно на московското, метрото в Стокхолм е известно с прекрасните си спирки, които са като истински произведения на изкуството.

Станциите приличат на пещери и определено привличат вниманието на всеки. Често са наричани от туристите най-дългите художествени галерии в света, заради  впечатляващите картини и скулптури.

Снимка 472996

Източник: iStock

Човек би си помислил, че поради тези причини цените на билетите ще са до небесата, но се оказва, че това въобще не е така - всъщност метрото е сравнително евтино и достъпно за всеки, който реши да посети Стокхолм.

Метрото в Атина

Спокойно може да наречем метро системата на гръцката столица музей. Причината -  археологическите обекти, открити при разкопките по време на нейното изграждане.

Снимка 472999

Източник: iStock

Всичко това прави станциите много специални и интересни. А като добавим и приличните цени на билетите (стига да не ходим до летището), определено си струва да ползваме метрото на Атина, ако минаваме през града.

Singapore Airlines, Aurigny, Singapore Airlines - кои са най-добрите авиокомпании за 2019 г.

Най-добрите авиокомпании за 2019 г.

Самолетите, с които си заслужава да летим