Наскоро стана ясно, че сме изправени пред "екзистенциална криза" заради пагубното влияние на определен вид химикали върху мъжката плодовитост. Но те не са единствените врагове на силния пол.

Мъжете, пластмасата, химикалите и какво влияние ще окаже на бъдещите поколения

Ще останат ли мъжете без сперматозоиди

Още един невидим враг

Редовната консумация на пица, червено месо и преработени продукти увеличава риска от куп заболявания (включително сърдечно-съдови и рак), води до напълняване и образуването на бирени кореми при мъжете. И това са само част от вредите.

Според ново проучване на група уролози, представено пред Европейското общество по човешка репродукция и ембриология, тези храни, които са главни герои в така наречената "западна диета", обаче са потенциални убийци и на мъжката плодовитост.

Снимка 533293

Източник: iStock

Въпросното изследване разглежда под лупа хранителните режими на 2935 млади датчани, за да установи как храната влияе върху броя на сперматозоидите им. Експертите уточняват, че количеството им е от значение и за сексуалното влечение, и за еректилната дисфункция, съобщават от Insider.

Снимка 533292

Източник: iStock

Всички участници в проучването са мъже, които са се явили на изпит за военна годност между 2008 г. и 2017 г. Учените разделят ентусиастите в четири групи според вида на храните, които консумират редовно.

Разпределят ги в следните категории диети:

  • западна (в която преобладават чипс, преработени продукти и червени меса, сладкиши и енергийни напитки),
  • разумна (от риба, пиле, зеленчуци, плодове и вода),
  • класическа датска (smørrebrød), наричана още "отворен сандвич" (преработени меса, пълнозърнести храни, майонеза, охладена риба, подправки и млечни продукти) 
  • вегетарианска (предимно зеленчуци, соево мляко и яйца)

Представителите на силния пол, които спазвали "разумен" начин на хранене, отчели най-голям брой сперматозоиди, а верните почитатели на далеч по-вредния "западен" стил показали най-ниското количество. На второ място се оказали вегетарианците, следвани от любителите на датския модел "отворен сандвич".

Кето диетата, мъжка плодовитост и каква е връзката между двете

Кето диета за мъжка плодовитост

Логично - щом любовта минава през стомаха

Все пак, уролозите напомнят факта, че изследването е проведено само сред датчани и не отчита редица други фактори, като генетична предразположеност към нисък брой сперматозоиди, вредни елементи от околното среда, стрес и прочее неприятели.