Всички знаем, че не бива да прекаляваме с месото. Но не и всеки може да устои на вкуса му, затова е добре да знаем поне кой от всичките методи на готвене е най-полезен.

Мариноването на месо и най-честите грешки, които допускаме при него

Грешките, които допускаме при мариноването на месо

За какво да внимаваме

Отговорът отново идва от учените и отрича още една древна и широко разпространена представа.

Екип от международни експерти си поставя задачата да анализира как се справя стомашно-чревният тракт с различните видове приготвено месо. Специалистите подлагат под лупа методите: на пара, задушаване, варене, пържене, су вид, изпичане на скара, на фурна и в микровълнова печка.

Снимка 542760

Източник: iStock

Резултатът от проучването е категоричен - месото се усвоява най-лесно, когато го сготвим по метода су вид. Той е техника, при която се готви във водна баня с контролирана температура, а самите продукти се овкусяват предварително и се поставят във вакуумирана торбичка.

Снимка 542761

Източник: iStock

Междувременно, експертите установяват, че печенето и задушаването на месото имат най-малко желаните положителни ефекти върху храносмилането.

Червеното месо, килограмите, кожата и какво се случва, ако спрем да го ядем

Какво се случва, когато спрем да ядем червено месо

Звучи като все по-добра идея

Защото "могат да предизвикат неблагоприятни промени", като прекомерно производство на стомашна киселина и увеличаване на съединенията, които причиняват подуване и газове, съобщават още от Eat This, Not That!.