Освен рак, репродуктивните проблеми са друг все по-често срещани в последните години. И вече не само много жени, но и все повече мъже страдат от инфертилност. Затова и учените не спират да търсят възможните причини. Така, очаквано или не, отново достигат до един от основните замърсители в съвремието - микропластмасата.

Водата в пластмасови бутилки и огромното количество микропластмаса, което съдържа

Колко опасна може да е една бутилка вода

Невидимата заплаха, която не бива да подценяваме

Микрочастиците вече са навсякъде около нас - от дълбините на океаните до най-високия връх Еверест. А учени от американския University of New Mexico ги откриват и в тестисите на 100% от мъжете, които участват в техния експеримент.

Различни изследвания досега успяха да докажат, че микропластмасата може да предизвика потенциално животозастрашаващи рискове за човешкото здраве, свързани с възможността от инсулт, инфаркт и други проблеми със сърдечно-съдовата система. Неведнъж се е говорило и за възможния негативен ефект върху репродуктивната система, но досега не сме получавали толкова красноречиво доказателство.

Снимка 666045

Източник: iStock

Учените първо взимат проби от тестисите на 47 кучета и във всяка от тях намират микропластмаса. Същото се случва и с пробите от 23-ма мъже. Всички те са починали през 2016 г. и са на възраст между 18 и 66 години. Поради тази причина е невъзможно да се извърши оценка на броя сперматозоиди в семенната течност.

Но при кучетата това е направено и е доказано, че той е значително по-нисък, когато има наличие на микрочастиците. Затова и се предполага, че при хората ефектът е същият. Също така в човешките тестиси концентрацията на пластмаса е почти три пъти по-висока от тази, открита в тестисите на кучетата - 330 микрограма на грам тъкан в сравнение със 123 микрограма.

Снимка 666047

Източник: iStock

Освен това учените смятат, че ефектът от замърсяването върху днешното младо поколение е още по-притеснителен, защото в последните осем години количеството микропластмаса навсякъде около нас не спира да се повишава. Поглъщаме я както с храната и водата, така и чрез въздуха, който дишаме. И изглежда спасение няма.

Стомашни вируси, ротавируси и как оцеляват до три дни във вода върху микропластмаса

Колко дълго живеят стомашните вируси

Оказва се, че микропластмасата им помага

В последните години микропластмаса бе открита в човешката кръв, в плацентата, както и в майчината кърма. Това са красноречиви доказателства докъде могат да стигат опасните частици, които доказано причиняват увреждане на клетките. Необходими са още изследвания за доказване на пряката връзка с мъжката инфертилност, но вече почти не остава съмнение за нея, пише Guardian.