Лято е, морето за повечето хора предстои, както и някои не много приятни негови спътници. Като стомашните вируси. Благодарение на съвсем ново изследваме имаме още една причина да се притесняваме от тях.

Слънце, слънчева алергия, как да я разпознаем и кои са нейните признаци

Как да разпознаем, че имаме слънчева алергия

Защото кожата невинаги се радва на слънцето

Опасните вируси като ротавирус например могат да оцелеят до три дни във вода, като се "захванат" за частици микропластмаса.

Това открива изследване на университета Стърлинг, Великобритания. Учените откриват, че стомашни вируси, които са отговорни за диария и болки в храносмилателния тракт, продължават да са заразни до три дни, след като са попаднали в сладка вода.

Снимка 330326

Източник: iStock

"Открихме, че те се прикрепят за микропластмаса, което им позволява да оцелеят три дни, възможно е и повече", казва д-р Ричард Килиам пред Guardian. Той подчертава, че новото откритие е важно, защото е направено в естествена, а не в лабораторна среда.

Килиам допълва още, че три дни са достатъчно време вирусите да попаднат от канализацията в отходните води, които дори преработени, съдържат микрпластмаса, която впоследствие преминава във водоемите.

Снимка 526940

Източник: iStock

Оттам нататък пътят й до плажа, както и този на стомашните вируси, е кратък. Изследването на университета Стърлинг е част от струващ 1.85 милиона британски паунда проект, който цели да установи как пластмасата "пренася" бактерии и вируси. Проектът е финансиран от Natural Environment Research Council.