Привидно всички сме наясно с биологичните особености на мъжката част от населението. Знаем, че имат по-високите нива на тестостерон, повече мускулна маса, както и спецификата на репродуктивните им органи.

Мъжете, бащинството и промените в мозъка, които настъпват при раждането на първото им дете

Как се променя мъжът, когато стане баща

Голямата промяна не е само за жените

Оказва се обаче, че има любопитни факти, които не са особено популярни. Някои от които дори звучат изненадващо.

Цветовете

Мъжете и жените наистина виждат цветовете по различен начин. Някои мъже се затрудняват да разпознаят част от цветовата гама, особено определени нюанси на жълтото или зеленото. Това е така, защото се нуждаят от малко по-голяма дължина на вълната, за да уловят оттенъка.

Гърдите

Това е много рядко явление, но може да се случи. Наблюдава се при висок скок в производството на хормона пролактин, който е отговорен за производството на мляко. Може да е страничен ефект при прием на някои лекарства или при тумор на хипофизата.

При някои мъже могат да се развият и млечните жлези - състояние, известно като гинекомастия, при което тъканта на гърдата нараства. Това също се дължи на хормонални проблеми, свързани със съотношението тестостерон-естроген.

Снимка 602628

Източник: iStock

Състоянието може да бъде болезнено, причинявайки подути и/или чувствителни гърди, със или без секреция. Мъжете могат да страдат от него на всяка възраст, но с напредването на възрастта и спадането на нивата на тестостерон те стават по-податливи.

Ракът на гърдата

Въпреки че е много по-вероятно тежкото заболяване да засегне жените, все пак малък процент от мъжете също страдат от него. Те дори имат по-малък шанс за преодоляване на болестта, заради факта, че се диагностицира на доста късен етап.

Ерекциите

Мит е, че ерекцията означават непременно сексуална възбуда. Тя може да се случи и при други обстоятелства, като седене на бюро или возене в автобус. Любопитно е, че дори мъжките фетуси могат да еректират в утробата. Което е начин за поддържане на кислород в тъканите. А усъвършенстването на съвременните технологии направи възможно това да се докаже.

Уринарните инфекции

Жените са по-склонни да се заразят с инфекции на пикочните пътища, но мъжете по-често биват хоспитализирани заради тях. Това важи особено за хората в напреднала възраст.

Снимка 602626

Източник: iStock

Андропауза

Оказва се, че мъжете имат своя менопаузата. Общите неблагоприятни ефекти, които изпитват - умора, наддаване на тегло, загуба на мускулна маса, импотентност и дори депресия, до голяма степен се дължат на спад в нивото само на тестостерона.

Болестта на Паркинсон

Мъжете са много по-склонни да развият това невродегенеративно разстройство в сравнение с жените. Но причината, поради която силният пол е по-засегнат от болестта, не е напълно изяснена.

Една хипотеза сочи факта, че естрогенът предлага известно ниво на защита на жените, поне докато достигнат менопаузата. За сметка на това обаче смъртността при тях е по-висока.

Снимка 602629

Източник: iStock

По-добрата кожа

Кожата на мъжете е с около 25% по-дебела от тази на жените, което им дава предимство, когато става въпрос за стареене. Кожата им е и по-малко склонна да образува целулит. Макар някои мъже наистина да имат, пише StarsInsider.