Добре известно е, че женското тяло се променя изключително много по време на бременност. Но тези промени не спират дотук, а продължават дори след раждането.

Бащите, връзката им с децата и защо някои са по-привързани от други

Защо не всички бащи са еднакви

Отговорът на науката

Те засягат и мозъка, като има проучвания, които показват, че след него настъпват промени в лимбичните подкорови мрежи на женския мозък. Или казано по-просто - онази част от мозъка, която отговаря за хормоните на бременността. Оказва се обаче, че и мозъкът при мъже търпи промени.

Учени от Carlos III Health Institute в Мадрид са установили, че мъжете, които стават бащи за първи път, губят между един и два процента от обема на кората на мозъка си. Изследването, публикувано в Cerebral Cortex, показва, че бащинството може да промени мъжа, дори той да не преминава през бременност.

За целите на откритието 40 хетеросексуални мъже, на които им е предстояло да станат бащи за първи път, са били подложени на ядрено-магнитен резонанс. Те са били разделени на две групи. Половината от тях са били от Испания, а другата половина от САЩ.

Снимка 597198

Източник: iStock

На испанската група ядрено-магнитният резонанс е бил направен преди да разберат, че ще стават бащи, докато при американската в средата или края на бременността на тяхната половинка. Между седмия и осмия месец след раждането на деца изследването е било повторено. В същото време е имало контролна група от 17 мъже, които не са имали деца.

Бебетата, бременността и колко сме умни, преди да се родим

Колко сме умни, преди да се родим

Подценена интелигентност

Резултатите са показали, че не се наблюдават същите промени като при жените, но такива все пак е имало. И те са свързани с промяна в кортикалното сиво вещество. Иначе казано, онази част от мозъка, отговаряща за социалното разбиране. Забелязано е също така и намаляване на обема на частта от мозъка, занимаваща се със зрителната система.

Сънят, спането по пет часа на нощ и защо е свързано с повишен риск от хронични заболявания

Колко критично е да спим под 5 часа на нощ

Доста според ново изследване

Всичко това може и да звучи като нещо негативно, но учените, провели изследването, смятат, че всъщност тези промени носят ползи. По-този начин се позволява по-лесното свързване на бащата с детето и неговото привързване. Учените смятат, че резултатите ще дадат добра основа на бъдещи изследвания по темата, пише Mashable.