Наспиването е болезнена тема за милиони хора по света. Стрес, преумора, неподходяща диета, прекаляване с електронните устройства, здравословни проблеми са част от причините да не се чувстваме отпочинали сутрин.

Напитки, сън и кои навици да променим, за да спим по-добре

Какво да пием, за да спим по-добре

Кои навици да променим, за да имаме здрав сън

Заветната цел на много от нас е сън между шест и осем часа на денонощие. Който се оказва важен не само за това да сме презаредили батериите след предишния ден, но и за да сме здрави.

Ново изследване на PLoS Medicine доказва, че продължителност на нощния сън под пет часа е директно свързано със повишен риск от хронични заболявания, както и от комбинирането на няколко такива.

Снимка 591913

Източник: iStock

От ВВС уточняват, че става дума за недоспиване при хора над 50 години. И изтъкват, че за пореден път се доказва връзката между съня и възстановяването на тялото и ума. Макар все така да не е ясно защо трябва да спим именно над шест часа на нощ, за да се възползваме от това.

Важно е да се отбележи, че изследването се е провеждало в период от две десетилетия с 8 хил. участници от Великобритания. Конкретните данни показват, че хората, които са спали по пет или по-малко часа на нощ, когато са били около 50-годишни са показали 30 % по-голям риск от развитието на множество заболявания в сравнение с онези, почивали поне седем часа на нощ.

Снимка 590961

Източник: iStock

Експертите от University College в Лондон и университета Paris Cité препоръчват около седем-осем часа сън на нощ. И дават кратки съвети за това как да спим по-добре: повече физическа активност през деня, без дневни дремки, без кофеин и алкохол преди лягане, и с успокояващи дейности като четене или дихателни упражнения.