Всички имаме едно наум за опакованите храни. В някои случаи дори е най-добре да изчакаме с консумирането им, докато не им дойде сезонът.

Салатите, дресингът, протеинът и как да ги направим по-здравословни

Как да направим салатите по-здравословни

За какво да внимаваме

Оказва се, че положението с така любимата ни и здравословна маруля (по принцип) в плик е точно такова. Ето какви опасности за здравето ни крие, ако я консумираме в този вид.

Салмонела

Според изследване на Университета в Лестър, веднъж наранени, крехките и сочни листа на марулята се превръщат в развъдник на салмонела. Именно заради соковете на тази зелена салата и съхранена по този начин, бактериите на болестта се размножават около 24 000 пъти по-бързо.

Снимка 516936

Източник: iStock

Бактерии

Същото проучване доказа и, че при тези условия бактериите салмонела са още по-упорити, а този факт увеличава и шансовете за инфекция.

Медта, титаниевите сплави и кои са повърхностите, които не задържат, а убиват бактериите и вирусите

Повърхностите, които убиват вирусите и бактериите

Нов начин за борба в COVID-19

Ето защо учените съветват да избягваме опакованата моруля и ако все пак не устоим на изкушението, да я консумираме възможно най-бързо, както и (ето тук вече ни разочароваха напълно) да не я прибираме с плика в хладилника.

Снимка 516935

Източник: iStock

Защото това няма да ни спаси от болестта - бактериите й остават в пластмасовата опаковка.

Снимка 516924

Източник: iStock

Газове

За да се запази максимално дълго свежа, производителите пълнят опаковката с газове. Щом отворим плика, той започва да се пълни с бактерии и въздушен поток, от които марулята става кафява и влажна.

Лимоните и как да ги съхраняваме по правилния начин

Как да запазим лимоните по-свежи за по-дълго време

Няколко полезни съвета

Но това да ни е проблемът. Веднага ще го решим с помощта на хартия, която да абсорбира течността от зеленчука, в случай че решим да си оставим за по-късно от него, съветват ни от Tips and Tricks.