Всички имаме едно наум за опакованите храни. В някои случаи дори е най-добре да изчакаме с консумирането им, докато не им дойде сезонът.
Оказва се, че положението с така любимата ни и здравословна маруля (по принцип) в плик е точно такова. Ето какви опасности за здравето ни крие, ако я консумираме в този вид.
Салмонела
Според изследване на Университета в Лестър, веднъж наранени, крехките и сочни листа на марулята се превръщат в развъдник на салмонела. Именно заради соковете на тази зелена салата и съхранена по този начин, бактериите на болестта се размножават около 24 000 пъти по-бързо.
Източник: iStock
Бактерии
Същото проучване доказа и, че при тези условия бактериите салмонела са още по-упорити, а този факт увеличава и шансовете за инфекция.
Ето защо учените съветват да избягваме опакованата моруля и ако все пак не устоим на изкушението, да я консумираме възможно най-бързо, както и (ето тук вече ни разочароваха напълно) да не я прибираме с плика в хладилника.
Източник: iStock
Защото това няма да ни спаси от болестта - бактериите й остават в пластмасовата опаковка.
Източник: iStock
Газове
За да се запази максимално дълго свежа, производителите пълнят опаковката с газове. Щом отворим плика, той започва да се пълни с бактерии и въздушен поток, от които марулята става кафява и влажна.
Но това да ни е проблемът. Веднага ще го решим с помощта на хартия, която да абсорбира течността от зеленчука, в случай че решим да си оставим за по-късно от него, съветват ни от Tips and Tricks.