Основния извод, който успяхме да си направим от пика на пандемията от COVID-19, е, че ще трябва да се научим да живеем с вируса поне в следващите няколко месеца, ако не и години.

Коронавирусът и някои от най-опасните места, където можем да се заразим

Най-опасните места за заразяване с коронавирус

За наша безопасност е по-добре да ги избягваме

Едно от нещата, към които трябва да бъдем най-предпазливи, е допирът с различни повърхности, по които коронавирусът може да живее с часове, а дори и дни. Най-дълго оцелява върху пластмаса, стъкло, картон, дърво и желязо.

Невъзможността от непрекъсната дезинфекция кара учените да мислят и в друга перспектива - кои са повърхностите и материалите, които не задържат вируси и бактерии, и как те могат да се използват по-широко в ежедневието, дори просто като покритие върху други.

Снимка 483295

Източник: iStock

Предложението на д-р Жерар Лару от Imperrial College London е много просто - мед. С изследване е доказано, че йоните в медните сплави имат антивирусно и антибактериално действие и могат да убият 99.9% от бактериите в рамките на два часа. Така медта е по-ефикасна и от среброто, защото то се нуждае от влага, за да се активира този негов ефект.

Запознати с този ефект на метала, още древните гърци го използват както в медицината, така и за покритие на готварски съдове. Тъй като на някои места употребата на мед не е подходяща (като например седалка за тоалетна чиния), тя се замества с по-леки и евтини материали (като пластмаса), които обаче искат непрекъсната дезинфекция.

Снимка 483297

Източник: iStock

Разбира се, трудно е да си представим всичко около нас да бъде медно, но изследователи предлагат този материал да се използва за предмети, които се докосват най-често и най-лесно разпространяват вируси и бактерии - като дръжки на врати и копчета на асансьори например.

Ако медните повърхности преминат през специална обработка с лазер, създадена от учени в  Purdue University, те увеличават своите антибактериални свойства и стават способни да унищожат дори щамове на резистентни на антибиотици бактерии, пише BBC.

Снимка 483298

Източник: iStock

Други изследователи търсят отговор и вдъхновение от природата. И го намират в крилата на насекомите цикади. Благодарение на микроскопичните шипове по повърхността им, те отблъскват водата, самопочистват се и не позволяват на бактериите да се заселят по тях.

Затова учени от RMIT University в Австралия, сред които и българката Елена Иванова, търсят начини за създаване на подобен тип повърхност. Според нея, форми като зиг-заг са подходящи за филтри за вода и климатици, защото няма да позволяват образуването на бактериални колонии върху тях.

Снимка 483299

Източник: iStock

Надежди се възлагат и на графеновите листа, които са много тънки и с остри ръбове, които биха могли да пробият мембраната на бактериите. Изследват се активно и възможностите на титана и титаниевите сплави. Те могат да бъдат гравирани чрез различни технологии. А титановият диоксид, изложен на UV светлина, произвежда реактивни видове кислород, които "деактивират" бактериите, предава BBC.

Така повърхности и покрития, изработени от тези материали, нямат нужда от третиране и честа дезинфекция със силни и вредни за човек препарати. Вместо тях е необходима просто светлина, която унищожава жизнеспособните бактерии хиляди пъти в рамките на часове.

Снимка 483303

Източник: iStock

Друг начин от природата за борба с вирусите и бактериите, който е обект на изследвания, са етеричните масла. Някои от тях, като маслото от чаено дърво, имат антибактериални и антивурисни свойства. Коркът също е силно антибактериален срещу голяма част от познатите зарази. 

Коронавирусът, морската вода, пясъкът и можем ли да се заразим на плажа

Живее ли коронавирусът на плажа

Има ли място за притеснение или само за забавление

Все още обаче подобни идеи изглеждат само като добро научно хрумване (освен медта, която има доказани качества), но изпълнението му не е много ясно как точно би се осъществило. Със сигурност обаче тези предложения тепърва ще са обект на изследване и вероятно скоро ще влязат в приложение, първо в лечебните заведения.