Докато някои, като Илон Мъск, насочват усилия върху това да превърнат Марс в достъпна за човечеството космическа дестинация, други не спират да изследват Червената планета, за да ни подготвят за това, което ще ни очаква там, когато успеем да стигнем.

Илон Мъск, кацането на Марс и какви са прогнозите на милиардера

Предупреждението на Илон Мъск за Марс

Не е шега работа

В последно време изследователите развенчаха мита, че вода на Марс няма и никога не е имало. Още през 2018 г. дойде първото интересно откритие, когато чрез радари бе засечено бяло петно под ледената шапка на Южния полюс, за което учените бяха категорични, че няма какво друго да е, освен подземно езеро.

Последваха още подобни търсения, които показаха, че не е изолиран случай, а по-скоро става дума за мрежа от подземни езера. Това се смяташе за революционно откритие, защото до този момент вярването бе, че на Марс има вода само под формата на лед.

Според нов анализ обаче някои от идентифицираните подземни езера се намират в области, където температурите са прекалено ниски, за да бъде водата в течна форма. Въпреки това, предположенията са обнадеждаващи, защото отразените радарни сигнали са по-силни, когато идват от подземната повърхност. И това води до заключението, че все пак говорим за наличие на течности.

Учените от Държавния университет в Аризона разшириха обсега на търсене на подземни езера на Червената планета и покриха целия й южен полюс. В резултат на това са открити десетки силно отразяващи петна в много по-широк от предполагаемия параметър. Някои от тях се намират на едва около километър дълбочина от повърхността, където измерената температура е около -63 градуса по Целзий, предава Science Alert.

Теорията на изследователите за това как водата остава в течно състояние при подобни температури е, че тя е много богата на соли на калция и магнезия, които й пречат да замръзне. Според изследване от 2019 г. обаче, никакво количество соли не е способно да разтопи до основи леда на южния полюс на Марс.

Марс, редуването на сухи и влажни периоди и кога пресъхва Червената планета

Кога е пресъхнал Марс

И нови красиви пейзажи

За да се случи това, е необходима някаква форма на геотермална активност - например вулканизъм. Проучванията обаче показват, че има доказателства за скорошна вулканична активност на Марс, но тя е далеч от полюсите и не може да доведе до този ефект. А пред учените има още много работа - както да се убедят със сигурност, че водата в подводните езера е в течна форма, така и да открият какво стои зад това явление.