Благодарение на марсохода Perseverance, загадките на Червената планета се разгадават една по една. Разбира се, има още много какво да научим. А пълната картина се сглобява и с помощта на други мисии и устройства на NASA, които също не спират да събират информация.

Марс, марсоходът Perseverance и първото измерване на температурата на Червената планета

Колко градуса е на Марс

Добре че не прибрахме зимните якета

Другият марсоход на космическата агенция - Curiosity, който е в действие вече 10 години, е ангажиран със задачата да изследва основата на връх Шарп - планина, висока няколко километра в центъра на кратера Гейл. Благодарение на специални инструменти, той анализира стръмния терен и събира данни за марсианския климат в минало време.

И последният извод, който учените извеждат е, че сушата на Червената планета не е настъпила изведнъж, а са се редували сухи и влажни периоди. И така допреди три милиарда години, когато повърхността пресъхва безвъзвратно.

Първите данни за минералния състав на склоновете на връх Шарп идват от космически кораби в орбита около Марс. Но Curiosty успява да направи изследвания и наблюдения и на място и разкрива при какви условия са се образували утайките по склона.

Теренът е с дебелина няколкостотин метра, а в утаечните легла има значителна разлика. Тези, съставени от глина, са знак за миграцията на образувани от вятъра дюни по време на дълъг и сух климатичен период, предава SciTech Daily.

В по-горните слоеве са открити и утаявания, образувани вероятно от някога преминавали реки - знак за по-важен климат. Поради това се смята, че на Червената планета е имало няколко мащабни колебания в климатичните условия, преди да се стигне до пейзажа, който вече всички познаваме от най-новите снимки на повърхността.

Турция, езерото Салда и каква е връзката му с езерото Джезеро на Марс

Езерото в Турция, което е като на Марс

Общото между Джезеро и Салда

Междувременно от NASA споделиха впечатляваща снимка, с която отбелязват 20-годишния юбилей на космическия апарат Одисей, който обикаля в орбита около Марс. На кадъра, който е допълнително цветово обработен, се вижда "море от дюни" край Северния полюс на Марс.