Илон Мъск често успява да ни изненада с нестандартните си идеи, но сме свикнали да не ги отписваме като невъзможни за изпълнение, защото в повечето случаи той бързо ни опровергава.

NASA, Марс, Perseverance и създаването на кислород от въглеродния диоксид на Червената планета

На Марс вече има кислород

Нов исторически успех

И така както до преди няколко години кацането на Марс беше просто научна фантастика, сега вече цел номер едно пред милиардера (и NASA, разбира се) и е въпрос само на време тя да се осъществи.

А когато имаш подобни грандиозни планове, които излизат и извън пределите на планетата, трябва да си реалист, да знаеш колко голям риск поемаш, какво може да се обърка и дали може да го предотвратиш.

Снимка 505823

Източник: GettyImages

Неведнъж видяхме избухнали безпилотни ракети на SpaceX по време на пробните опити, но те са част от пътя към създаването на космически кораб за многократна употреба, който ще разшири значително възможностите за обследване и покоряване на Космоса.

А що се отнася конкретно до Марс, Мъск предвижда, че "доста хора ще умрат" в надпреварата за превземане на Червената планета. Той пояснява, че това приключение не е за всеки и определено не е това, което мнозина смятат - просто скъп начин за бягство на богатите хора.

Снимка 502719

Източник: GettyImages

"Може да умрете, да ви бъде доста неудобно и да нямате хубава храна", предупреждава предприемачът бъдещите ентусиасти. Освен това, той се шегува, че в рекламите за предстоящите пътувания трябва ясно да се пояснява, че са "мъчителни и опасни и може да не се върнете жив", цитират го от Fox News.

Извън кръга на шегата, Мъск отново говори за доста жертви, които Марс ще вземе първоначално, но това ще е началото на едно "великолепно приключение" и "невероятно преживяване".

Марс, редуването на сухи и влажни периоди и кога пресъхва Червената планета

Кога е пресъхнал Марс

И нови красиви пейзажи

Все още има време, в което доброволците за Марс да съберат смелост, защото се очаква първият полет с екипаж на борда до Червената планета да се осъществи до края на 2026 г., освен ако няма промяна в плановете, разбира се. А ние май предпочитаме да гледаме от вкъщи...