Един от най-големите плюсове на лятото е изобилието от пресни зеленчуци и плодове. Сред тях са и малините, които са изключително полезни и могат да растат навсякъде, включително и на балкона вкъщи.

Плодовете, зеленчуците, чипсът и каква е рецептата за дълъг живот на китайските учени

Рецепта за дълъг живот

Какво препоръчват китайските учени

Експертите посочват поне пет ползи от редовната консумация на този дребен и сочен плод.

Независимо дали в момента страдаме от висок холестерол, или просто искаме да сме сигурни, че нивата му ще останат в нормалните граници в бъдеще, няма по-подходящо време от настоящето да включим повече малини в менюто ни.

Снимка 541710

Източник: iStock

Те имат и невероятната способност да подобрят кръвната ни захар след хранене. И това е доказано с едно проучване, проведено през 2019 г. сред две групи от възрастните. Едните продължили да се хранят както преди, а другите за три дни включили малини в закуската си.

Освен това, сутрешното меню на втория вид участници в изследването било с високо съдържание на въглехидрати и умерени стойности на мазнини.

Снимка 541713

Източник: iStock

Резултатът бил неоспорим - консумацията на плода намалила пиковите нива на глюкоза и инсулин сред ентусиастите, които започвали деня с тях, за разлика от останалите.

Доказано е и друго - малините имат туморно-потискащ ефект. Но учените не твърдят, че лекуват рак, по-скоро че са в състояние да потиснат растежа на специфични видове туморни клетки.

Една чаена чаша с плода съдържа приблизително осем грама диетични фибри. А те, както знаем, помагат за метаболизма и намаляват усещанията за дискомфорт, като подуване на стомаха.

Ягоди, аспержи, нар и още първи приятели в борбата със сърдечно-съдовите заболявания

Кулинарни герои за здраво сърце

Правят чудеса и за други важни органи

И не на последно място - малините не само са пиршество за сетивата ни, но са добре дошли и за здравето на сърцето. Една чаена чаша с тях осигурява почти половината дневна ни доза от витамин С. А той има неоспорим кардиофективен ефект. Накратко - плодът предпазва и от сърдечно-съдови заболявания, напомнят от Eat This, Not That!.