Един от най-големите плюсове на лятото е изобилието от пресни зеленчуци и плодове. Сред тях са и малините, които са изключително полезни и могат да растат навсякъде, включително и на балкона вкъщи.
Експертите посочват поне пет ползи от редовната консумация на този дребен и сочен плод.
Независимо дали в момента страдаме от висок холестерол, или просто искаме да сме сигурни, че нивата му ще останат в нормалните граници в бъдеще, няма по-подходящо време от настоящето да включим повече малини в менюто ни.
Източник: iStock
Те имат и невероятната способност да подобрят кръвната ни захар след хранене. И това е доказано с едно проучване, проведено през 2019 г. сред две групи от възрастните. Едните продължили да се хранят както преди, а другите за три дни включили малини в закуската си.
Освен това, сутрешното меню на втория вид участници в изследването било с високо съдържание на въглехидрати и умерени стойности на мазнини.
Източник: iStock
Резултатът бил неоспорим - консумацията на плода намалила пиковите нива на глюкоза и инсулин сред ентусиастите, които започвали деня с тях, за разлика от останалите.
Доказано е и друго - малините имат туморно-потискащ ефект. Но учените не твърдят, че лекуват рак, по-скоро че са в състояние да потиснат растежа на специфични видове туморни клетки.
Една чаена чаша с плода съдържа приблизително осем грама диетични фибри. А те, както знаем, помагат за метаболизма и намаляват усещанията за дискомфорт, като подуване на стомаха.
И не на последно място - малините не само са пиршество за сетивата ни, но са добре дошли и за здравето на сърцето. Една чаена чаша с тях осигурява почти половината дневна ни доза от витамин С. А той има неоспорим кардиофективен ефект. Накратко - плодът предпазва и от сърдечно-съдови заболявания, напомнят от Eat This, Not That!.